Hirdetés
Így befolyásolja politikai nézeted az egészséged

Így befolyásolja politikai nézeted az egészséged

A szélsőséges politikai nézeteket vallók többet edzenek, mint a centristák, akik középtájon helyezkednek el – derül ki egy friss ausztrál kutatásból, amely szerint a mérsékeltek veszélyeztetett csoportnak számítanak emiatt.

2014.12.17
Hirdetés
Hirdetés

A szélsőjobbos vagy szélsőbalos elkötelezettségűek kevesebb időt töltenek ülve, mint azok, akik a politikai spektrum közepére pozícionálják magukat. Az eredmények alapján a nacionalista hajlamúak edzenek a legtöbbet, őket követik a kommunista beállítottságúak, végül pedig a mérsékeltek.

Utóbbiak sajnos átlagosan egy órával kevesebbet mozognak, mint azon társaik, akiknek határozottabb politikai elképzeléseik vannak. A szerzők egyenesen felhívták a figyelmet arra, hogy a centristák és a nem elkötelezettek kifejezetten veszélyeztetett csoportnak számítanak, így érdemes volna megfontolniuk a hangsúlyosabb nézetek vallását a saját egészségük érdekében.

Így befolyásolja politikai nézeted az egészséged

Az ausztrál Sydney Egyetem munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy az arrafelé „fotelszocialistáknak” nevezett mérsékelt baloldaliak valóban sok időt töltenek-e ücsörgéssel. A 2009-es Eurobarometer kutatás adatai alapján 29 000 felnőttet vettek górcső alá 32 európai országból, akik átlagosan a negyvenes éveik közepén jártak. A résztvevők nyilatkoztak a heti szinten végzett testmozgásról, illetve az ülve töltött időről is. Politikai nézeteiket pedig egytől tízig pontozták, ahol az 1-es a szélsőbalt, a 10-es pedig a szélsőjobbot jelentette. 3 és 8 között centristának minősültek.

A mintába kerültek 6,8 százaléka mondta magát szélsőbaloldalinak, 6,5 százalékuk pedig szélsőjobbosnak. 60,5 százalékuk bevallottan centrista, míg 26,2 százalékuk nem nyilatkozott a politikai nézeteiről. A szélsőbalosok csaknem heti egy órával, azaz 59 perccel többet mozogtak a mérsékelteknél, a szélsőjobbosok pedig 3 perccel őket is megelőzték. Az eredmények a British Medical Journal című szaklapban jelentek meg.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend