Hirdetés

Igen vagy nem?

Kiderült, hogy a választás szabadsága nem minden esetben fontos az emberek számára, csak bizonyos esetekben, de olyankor nagyon. Az egyik szaklapban megjelent, a Chicagói Egyetem kutatói által jegyzett új tanulmány szerint a választékot attól függően tartjuk fontosak, hogy örömszerzés a célunk vagy gyakorlatias céllal kell választanunk.

Hirdetés
Hirdetés

A tanulmány szerzői, Simona Botti és Ann L. McGill négy kísérletet végzett el, amelyek során a résztvevők ugyanazzal a választékkal találták szembe magukat, csak éppen a kiválasztási folyamatot változtatták meg vizsgálatról vizsgálatra.

Volt olyan eset, amikor a kiválasztást maguk a résztvevők végezhették, míg más esetekben a választást harmadik személy végezte, azaz a résztvevő helyett döntöttek. Minden esetben közölték a résztvevőkkel azt is, hogy egy távolabbi cél érdekében döntenek vagy saját örömük volna az eredmény. Mind a négy forgatókönyv azt mutatta, hogy amennyiben a végeredmény a résztvevők saját örömének szolgálata volt, akkor az egyéni döntést preferálták, ám a nagyobb cél érdekében az is ugyanakkora elégedettséggel döntötte el az embereket, ha helyettük határoztak a kiválasztás során. Vagyis, ahogy a szerzők fogalmaztak: a választási lehetőség hiánya, vagy a lehetőségek szűkössége nem okoz az emberekben hiányérzetet vagy csalódottságot, ha gyakorlatias célok elérése a cél, nem az egyéni elégedettség kiszolgálása.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend