Hűsítő koktélok a forró nyári napokra

Hűsítő koktélok a forró nyári napokra

Alkohollal vagy alkoholmentesen, a gyorsan és egyszerűen elkészíthető koktélok varázslatos hangulatot csempésznek a romantikus nyári estékbe, de emlékezetes elkortyolni az ízek kavalkádját a kerti partikon, a családi vagy a baráti összejöveteleken is. Sőt! A koktélok egészségesek is lehetnek! De hogyan is?

Sajnos senki sem tölti az egész nyarat felhőtlen nyaralással. Ám akkor is érdemes kiélvezni a nyári langy-meleg alkonyok és esték varázsát, ha napközben a munkahelyünkön tettük a dolgunkat. Rajta, hívjuk át családtagjainkat egy jó beszélgetésre, vagy rántsunk össze egy vidám kis baráti összejövetelt, és töltsünk el egy kellemes estét kellemes koktélok mellett!

Az egészséges életmód jegyében sem kell lemondani a koktélokról. Érdemes azonban ügyelni egyrészt a kalóriatartalomra (a cukrot elhagyni vagy inkább édeskés gyümölccsel helyettesíteni), másrészt a felhasznált összetevők minőségére. A hozzávalók legyenek frissek – gondolunk itt a friss fűszernövényekre, gyümölcsre, akár zöldségfélékre is –, kerüljük a cukor és a mesterséges színezékek használatát, a gyümölcslevek mellé a teákat is bevethetjük. Bánjunk csínján az alkohollal, mértékkel élvezzük a koktélok varázsát csakúgy, mint más alkoholtartalmú italokét is.

Hűsítő koktélok a forró nyári napokra

Az antioxidánsokban gazdag összetevők, többek között a kivi, a szeder és más színes bogyós gyümölcsök, a piros kaliforniai paprika, a kakukkfű és a fahéj jó barátaink a sejteket károsító szabadgyökök semlegesítésében. Az egzotikumokra vágyók beszerezhetnek őrölt szomákot is (somac), ami egy közel-keleti aromás, citrusokra emlékeztető, gyümölcsös, fanyar fűszer- és gyógynövény. Kiemeli a koktél ízeit, felerősíti a többi fűszer aromáját, gyomorerősítő és aktivizáló hatást is tulajdonítanak neki.

Az alábbi receptválogatásunkat kedvcsinálónak szánjuk, benne alkoholos és alkoholmentes koktélokkal. Az összetevők egyszerűek, könnyen beszerezhetők, és az elkészítés sem okoz sok gondot. A mennyiségek egy italra vonatkoznak. Kísérletezzenek kedvükre további összetevőkkel, és összeállításokkal alkoholmentes formában akár a gyermekeknek is, a szokványos üdítőitalok helyettesítésére. A díszítés sokat nyom a latban, ha a hangulatot nézzük, és a variációk sora végtelen.

A koktél összetevőinek összekeveréséhez használatos keverőpohár (shaker) nem túl drága beruházás ahhoz, hogy kiváló koktélokat készítsünk, de házilag is gyárthatunk ilyet. Kell hozzá egy befőttes üveg és két fém tető. Az egyik tetőre fúróval fúrjunk kb. 10 lyukat. Az összerázáshoz a sértetlen tetőt használjuk, a kiöntéshez pedig a lyukakkal ellátottat (így, ha a recept azt kívánja, a darabos összetevők az üvegben maradnak, az ízekkel átitatott folyadék pedig a poharakba folyik).

Hűsítő bizsergés – Mojito koktél eperrel

A Mojito (ejtsd: mohito) koktél hagyományosan elég sok cukrot tartalmaz. Válasszunk jó minőségű fehér rumot, friss mentát, így kalóriatartalma is csökkenthető. Alkoholmentesen is mennyei.

Hűsítő koktélok a forró nyári napokra

Hozzávalók 1 italhoz:

  • 6 cl fehér rum*
  • 2 cl friss zöldcitrom (lime) leve
  • 2 cl cukorszirup* vagy 1 ek. méz
  • 3dl szódavíz
  • 8 friss mentalevél
  • jégkockák

Cukorszirup: 1:1 arányban vizet és cukrot felforralunk nagy lángon, takaréklángra kapcsolunk és addig keverjük, amíg a cukor oldódik, ekkor azonnal levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Hűtőben egy hónapig eláll.

*A cukorszirupot, illetve a rumot is kiválthatjuk, ha a szódavíz felét 1,5 dl almalével helyettesítjük.
Díszítéshez: lime-szelet, eper

A mentát a cukorsziruppal összerázzuk a keverőpohárban, hozzáadjuk a lime-levet és a rumot, valamint jeget, és tovább rázzuk. A szűrőn keresztül magas, keskeny pohárba töltjük, hozzáadjuk a jégkockákat, ezután színültig felöntjük szódával. Mentalevéllel, vékony lime-szelettel és egy szem eperrel díszítjük.

Marokkói napfény – narancskoktél máshogy

Ez az alkoholmentes gyümölcskoktél különlegessé teszi a nyári családi délutánokat. A felnőttek egy kis vodkával is bolondíthatják.

Hűsítő koktélok a forró nyári napokra

Hozzávalók 2 literhez:

  • 2 liter narancslé
  • 3 fahéjrúd
  • 5 tk. csillagánizs
  • 1 körte
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • jégkockák

Kiegészíthető még:

  • 2,5 tk. szomák (sumac)
  • 2,5 tk. sáfrány

Alacsony lángon, lábosban melegítsük-áztassuk a narancslevet, a fahéj rudakat, a csillagánizst és (ha van) a szomákot. Ha van sáfrány is, azt a végén tegyük bele, és hűtsük le. Öntsük ki a jégkockákat már tartalmazó poharakba, s díszítsük vékony körteszeletekkel és őrölt fahéjjal.

Vöröslő horizont – Vitaminbomba alkonyatra

A vitaminokban, antioxidánsokban gazdag bogyós gyümölcsök adják a fő ízeit ennek a koktélnak. Készítse el, és kortyolgassa a naplementében.

Hűsítő koktélok a forró nyári napokra

Hozzávalók 1 italhoz:

  • 2 marék bogyós gyümölcs (fagyasztott, eper, málna, ribizli, szeder)
  • fél zöldcitrom (lime) leve
  • 6 cl vodka

A hozzávalókhoz löttyintsünk hozzá kb. 1 dl vizet, és az egészet rázzuk össze jó alaposan, öntsük jégkockára a pohárba, majd azonnal szolgáljuk fel.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek