Hirdetés
Hurut és köhögés

Hurut és köhögés

A hurut szó gyulladást jelent: leggyakrabban a légúti nyálkahártya gyulladását értjük alatta, amely a téli megfázásos-influenzás időszakban gyakran előfordul. A nyálkahártya fokozott váladéktermeléssel reagál: ez történik, amikor orrdugulással és köhögéssel küszködünk. Szakértőnk dr. Lengyel Csongor fül-orr-gégész adjunktus.

Hirdetés
Hirdetés

A légúti nyálkahártya – amely a légzésben részt vevő szerveink belsejét borítja – vékony és érzékeny hámréteg, amelynek feladata a belélegzett levegő melegítése és tisztán tartása. A nyálkahártya kehelysejtjei folyamatosan váladékot termelnek, amely normális esetben színtelen. A nyálkahártya egész felszínét beborító csillószőrők finoman összehangolt működése megadott irányba tereli ezt a nyákot – az orrüregben hátrafelé, míg a tüdőből vagy a légcsőből felfelé, a torok felé. A nyák mozgatásában a belégzés, a nyelés és a köhögés is szerepet játszhat.

Orrdugulás

Bizonyos esetekben a normális állapotban szinte észrevehetetlen légúti váladéknak megváltozhat az összetétele, a mennyisége, vagy akadályokba ütközhet a „vándorlása”.

A legtöbb hurut a nyák fokozott elválasztásával jár együtt. Miután a nyálkahártyán kórokozók lendülnek támadásba, a nyálkahártya védekezik, több váladékot termel, hogy eltávolítsa a hívatlan betolakodókat. Ám a nyálkahártya csillószőrei már nem tudják teljesíteni a feladatukat, az orrnyálkahártya megduzzad, ráadásul a melléküregek átjárhatóságát is blokkolja. Sem a levegő nem tud behatolni a nedves járatokba, sem a váladék nem tud távozni – a nyák pang, így optimális közeget biztosít a kórokozók szaporodásának. Ez történik, amikor bedugul az orrunk.

Hurut és köhögés

Az orrjáratok szabaddá tétele nagyon fontos! Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a torok- vagy a fejfájás hátterében is sokszor a gátolt orrlégzés áll! A kellő időben bevetett orrcseppel vagy orrspray-vel, a helyi meleg (például infralámpa) alkalmazásával és a kellő mennyiségű folyadék fogyasztásával sok kellemetlen tünetet megelőzhetnénk.

Köhögés

A fokozott mennyiségű légúti váladék az oka a köhögésnek is – legalábbis részben, hiszen a légutak az egyéb irritáló anyagoktól is a köhögés révén igyekeznek megszabadulni. Köhögésnek tulajdonképpen a tüdőben lévő levegő erőltetett, hallható, hirtelen kilégzését hívjuk.

Bár akaratlagosan is tudunk köhögni, a köhögés alapvetően egy reflex következtében indul meg. A légutakba kerülő irritáló anyag ingert kelt a köhögési receptorokban, amelyek üzennek az agyi köhögőközpontnak: ez pedig kiadja a „parancsot” a köhögésre. Ekkor egy mély belégzést követően – a hangrés zárásával – fogságba ejtjük a levegőt a tüdőben. Ahogy a légzési izmok újra akcióba lépnek, a hangrés kinyílik, és robbanásszerű levegőáramlás, azaz köhögés következik be. A levegő ilyenkor 160 km/órás sebességgel száguld kifelé.

Normális esetben is köhintünk óránként egyszer-kétszer, hogy megtisztítsuk légutainkat az irritáló anyagoktól. Ám amikor sok szennyező anyaggal kell megküzdenünk, vagy fertőződnek a légutak, a köhögés gyakoribbá és elhúzódóvá válhat, ami már zavarhatja a rendes nappali aktivitást vagy akár az éjszakai alvást is.

A köhögés általában egy-két héten belül elmúlik. Ha három héten túl is fennáll, valamint ha szédelgés, mellkasi fájdalom vagy légszomj kíséri, forduljunk orvoshoz!

Milyen köhögés?

A köhögés lehet száraz vagy produktív. A száraz köhögés során nem kerül ki a légutakból sem nyák, sem köpet, sem egyéb irritáló anyag. A produktív köhögés eredménye a köpet, amelynek színe utalhat a probléma eredetére. A zöldes, szürkés, barnás szín bakteriális fertőzést jelezhet, az áttetsző vagy fehér szín allergiát vagy vírusfertőzést; míg a véres köpet akár daganat jele is lehet!

Fontos, hogy az orvos alaposan kikérdezze a beteget a köhögés hosszáról, a kísérő tünetekről, a szokásos környezetéről, a köpet jellegéről. Az utóbbinak mikroszkópos vagy tenyésztéses mikrobiológiai vizsgálatára is szükség lehet. Érdemes mellkasröntgennel kizárni a tüdőgyulladást és a tuberkulózist. Ha mindez nem bizonyul elegendőnek, tanácsos bronchoszkópos vagy laringoszkópos vizsgálatot is végezni. Előbbit a tüdőgyógyász végzi a gége és a hörgők helyzetét vizsgálva, utóbbit a fül-orr-gégész hajtja végre egy gégetükörrel.

Nem célszerű gátolni a produktív köhögést, hiszen az segíti a szennyező anyagoktól való megtisztulást. Gyógyszer akkor adandó, ha a beteg nem tud pihenni a köhögéstől, illetve ha az nem produktív. Kétféle szer hozhat enyhülést. Az antitusszívumok, azaz a köhögésgátlók olyan készítmények, amelyek csökkentik az agyi köhögéscentrum aktivitását. Ezeknek sajnos számos mellékhatása lehet, például székrekedés, hányinger, hányás vagy szájszárazság. Az expektoráns, azaz a köptető, váladékoldó szerek segítenek felköhögni a váladékot, hozzájárulnak annak feloldásához.

Ha el akarjuk kerülni a gyógyszerszedést, igyunk sok folyadékot: ez is a nyák hígabbá válását eredményezi. Segíthet még a mézes tea és vitaminok fogyasztása, az erősen fűszeres ételek mellőzése (hiszen ezek fokozzák a váladéktermelést) és a párás levegő belélegzése.

A hurut lehetséges okai

  • légúti fertőzések: megfázás, influenza, hörgőgyulladás, krupp (a gége, a légcső és a hörgők vírusos gyulladása, ami gyerekeknél ugatásszerű köhögést eredményez), tüdőgyulladás, tuberkulózis, gombás fertőzések (aspergillosis, histoplasmosis, cryptococcosis)
  • környezeti szennyeződések: cigarettafüst, por, szmog
  • allergia
  • bizonyos krónikus gyulladások: asztma, krónikus hörgőgyulladás, emphysema (a léghólyagocskák összeolvadása).
  • refluxbetegség: a gyomorsavtartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, és ingerli azt.

Lelki okok miatt köhögünk?

Az állandó köhécselés, krákogás, torokköszörülés hátterében sokszor pszichés vagy szociális okok állnak. Akkor is köhintünk, ha a figyelmet akarjuk felhívni magunkra, és akkor is, amikor a belső feszültségünkön igyekszünk úrrá lenni. Például ha ellenvéleményt szeretnénk megfogalmazni vagy a haragunkat szeretnénk kifejezni, de végül mégsem merjük szavakba önteni az érzéseinket.


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend