Hirdetés
Hogyan választódnak ki a hibás spermiumsejtek?

Hogyan választódnak ki a hibás spermiumsejtek?

A hibás spermiumok nem maradnak felfedezetlenül a testben. A Missouri Egyetem új tanulmánya bizonyítja, hogy a test felismeri és elkülöníti a hibás spermiumokat, miközben azok a mellékherékben érlelődnek.

Hirdetés
Hirdetés

A kutatók szerint csak a legjobb, a megtermékenyítés során a legnagyobb eséllyel rendelkező spermiumoknak van esélye túljutni a folyamaton.

Az ubiquitin nevű apró fehérje jelöli meg az abnormális spermiumokat, például az olyanokat, amelyeknek két fejük vagy farkuk van, vagy más formában károsodtak. Ez a kis függelék a sejteken jelzi a testnek, hogy mely sejteket kell lebontani aminosavakra. Ez bizonyítja, hogy létezik aktív szelekciós ill. megjelölési folyamat a mellékherén való áthaladás során.

A megtermékenyítés egy bizonyos értelemben a nagy számok törvénye alapján megy végbe, mondja Peter Sutovsky docens az MU Mezőgazdasági, Élelmiszeripari és Természeti Erőforrás Intézetének munkatársa. Szükség van egy bizonyos számú spermiumra, amelyek elérik a petesejtet. Ha ezek közül túl sokat különít el az ubiquitin, akkor nem marad elég a megtermékenyítéshez.

A tanulmány azt sejteti, hogy a férfi reprodukciós rendszernek képesnek kell lennie felmérni és szabályozni a spermiumok minőségét, hogy biztosítsa a megtermékenyítés optimális esélyét. Az ubiquitin magas szintje oligospermiához vagy nemzőképtelenséghez vezethet. Ezt a folyamatot felfedezték emberekben, és néhány emlős állatban, mint pl. a bikák, vaddisznók, patkányok esetében.

Sok esetben az ubiquitin által elkülönített sejtek láthatóan abnormálisak, de sokukon nem látszik eltérés. Ezekből általában a megtermékenyítéshez szükséges fehérjék hiányoznak.

Hogyan választódnak ki a hibás spermiumsejtek?

Ha egyszer egy spermiumsejt hibásnak minősült, a folyamatot nem lehet visszafordítani. Sutovsky hangsúlyozza az egészséges életmód fontosságát, hogy elkerülhessük az abnormális sejtek kialakulását. Javasolja, hogy kerüljük a mérgező kemikáliákat, tartózkodjunk a dohányzástól, és táplálkozzunk egészségesen. A mérgező anyagokkal dolgozó férfiak viseljenek megfelelő védőöltözetet.

Forrás: Medipress

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend