Hirdetés
Hogyan halljuk a suttogást?

Hogyan halljuk a suttogást?

Kutatóknak sikerült felfedezniük egy rendkívül finom mechanizmust, amely lehetővé teszi a suttogás meghallását is. Az új eredmények segíthetik jobb hallásjavító eszközök kifejlesztését.  

Hirdetés
Hirdetés

A tudósok a belsőfülben található csiga működését tanulmányozták, amely az agy számára elektromos jellé alakítja át a hanghullámokat. A csiga belsejében a hanghullámok egy vékony hártya, az alaphártya mentén terjednek tovább, melyen az úgynevezett szőrsejtek találhatók. A szőrsejtek különböző frekvenciával képesek rezegni, és stimuláció hatására elektromos impulzusokat bocsátanak ki, amelyek segítenek az agynak eldönteni a hangmagasságot.

A csigában azonban egy másik membrán is található, melynek mentén más típusú hanghullám terjed. Ez a hullám is ingerli a szőrsejteket, és növeli az érzékenységüket is. Ez megmagyarázza, hogy hogyan tudjuk érzékelni az olyan halk hangokat, mint a suttogás - fogalmazott a MIT kutatója, Dr. Roozbeh Ghaffari.

A mai hallókészülékek meg sem közelítik fülünk teljesítményét - mondja a szakember. Egyszerűen csak felerősítenek mindent. A fül képes különbséget tenni a hangok között. A csiga működésének megértése jobb hallókészülékeket és fülbe ültethető implantátumokat eredményezhet.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend