Hirdetés
Hizlaló állások

Hizlaló állások

Egy stresszes munkahely minden bizonnyal deréktájon is nem kívánt gondokat tud okozni - állapították meg amerikai kutatók. Egy racionalizált létszámú - azaz elbocsátások utáni - New York-i cég munkatársait vizsgálták a Rochester Egyetem Orvosi Karának munkatársai, Isabel Diana Fernandez járványtani és táplálkozástudományi szakember vezetésével. Megállapították, hogy a magasabb stresszfaktorral járó munkakörökben dolgozók testtömeg-indexe magasabb volt a kisebb stresszel járó munkaköröket betöltő kollégáikénál.

Hirdetés
Hirdetés

Az amerikai kutatók szerint ezek az adatok még jelentősebbek mostanában, hiszen a világválság hatására még ma is számos helyen elbocsátásokkal kell szembenéznie rengeteg munkavállalónak, ennek következtében a leépítés után az adott cégnél maradó dolgozók pedig nagyobb stresszel kénytelenek kalkulálni a munkájuk terén is. Az amerikai szakemberek szerint a munkahelynél maradókra éppen ezért jóval nagyobb figyelmet kell szentelnie a cégvezetésnek.

A munkahelyi stresszről régóta ismert, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések, az elhízás, a depresszió és más krónikus betegségek kialakulásában fontos szerepet játszik. A friss kutatás adataiból kitűnt, hogy a rövid távon érvényesülő stressz nincs hatással a súlyfelesleg kialakulására, a krónikusan fennálló stressz azonban már tartós változásokat idézett elő. A kis felelősséggel járó munkakörökben dolgozókhoz képest a nagyobb felelősségi körben dolgozók testtömeg-indexe átlagosan egy egész ponttal magasabb volt, még akkor is, ha az egyéb elhízással összefüggő kockázati tényezők hatását leszámították a különbségből. A stresszhez fűződő elhízást, és magát a stresszt is ki lehet ugyanakkor küszöbölni a megfelelő mértékű testmozgás gyakorlásával. A munkahelyi stressz azonban a kutatók háttérvizsgálatai szerint a legtöbb, a felmérésben résztvevő személy esetében azzal a hatással is járt, hogy a krónikus stresszben élők a munkahelyükről hazaérve már nem éreztek elég indíttatást és energiát ahhoz, hogy a kikapcsolódáson kívül mást tegyenek. Azaz, a sport és az aktív pihenés helyett inkább választották a televíziót vagy egyéb passzív alternatívákat.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend