Hirdetés
Hibás fehérje is okozhat tüdőrákot

Hibás fehérje is okozhat tüdőrákot

Kutatók felfedezték a tüdőrák egy fajtáját, melynek kialakulása nincs összefüggésben a dohányzással. E tüdőrák kifejlődésében egy fehérje hibás működése játszik döntő szerepet.

Hirdetés
Hirdetés

Az "epidermális növekedési faktor receptor" nevű enzimfehérje kóros működése következtében a genetikai állomány megváltozik, mutációk alakulnak ki.

Ma már léteznek olyan vegyületek, gyógyszerek, melyek gátolják a hibás enzim működését. A gyógyszerek hatékony alkalmazásához azonban szükség volt olyan új diagnosztikai eljárásokra, melyek a kóros gént kimutatják.

E diagnosztikai eljárások kifejlesztéséhez egy magyar orvoscsoport is csatlakozott. A kutatás során kiderült vannak olyan betegek, akik bár kezdetben jól reagálnak az új gyógyszerre, mégis visszatérnek, kiújulnak a daganataik, és létrejönnek olyan új mutációk, melyek gátolják a gyógyszer hatását. A magyar kutatók most olyan készítmények kifejlesztésén dolgoznak, melyek ezeket a megváltozott fehérjéket gátolják. A laboratóriumban már tesztelik az új molekulákat. Az eredmények bíztatóak, a sejtszintű modellekben hatékonynak tűnik az új vegyület.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend