Hirdetés
Herpeszvírus: újra és újra támadhat

Herpeszvírus: újra és újra támadhat

Napjainkig az orvostudomány nyolcféle, az emberre nézve fertőző herpeszvírust különített el, ezek a Herpesviridae család tagjai, amelyek kettős szálú DNS-t tartalmaznak. A legismertebb vírusok - a HSV-1, a HSV-2 és a VZV - gyorsan terjednek és igen fertőzőek.

Hirdetés
Hirdetés

Az ajakherpeszt többnyire (80-90 százalékban) a HSV-1 (Herpes Simplex Vírus) okozza. Ennek lappangási ideje kettőtől húsz napig terjedhet. Már a valódi bőrtünetek jelentkezését megelőzően tapasztalhatunk bizsergő, égő, viszkető érzést. Hamarosan csoportosan jelentkező, vékonyfalú, apró hólyagok alakulnak ki az ajkakon vagy azok szélén. Gyakran előfordul, hogy a hólyagok felszakadnak, és gennykeltő baktériumokkal fertőződnek felül. A tüneteket láz, gyengeség és nyirokcsomó-duzzanat is kísérheti.

Megelőzés

- A megelőzés szempontjából fontos, hogyha valaki a környezetünkben már rendelkezik a bőrtünetekkel, akkor lehetőleg kerüljük a közvetlen kontaktus létesítését! - mondja dr. Olasz Mária bőrgyógyász. - Ne igyunk más poharából, ne használjuk más evőeszközét! Ha mégis jelentkeznek a tünetek, ezeket különbözőképpen (helyileg például kenőccsel vagy tapasszal) kezelhetjük, de jó, ha tudjuk: ha a vírus egyszer már bejutott a szervezetünkbe, akkor a betegség lezajlását követően, többnyire a gerincvelői érződúcokban az életünk végéig jelen van, és időnként újra aktiválódik - jellemzően akkor, amikor immunrendszerünk valamilyen okból meggyengül.

A kiújulás okai között szerepel a kimerültség, a menstruáció, a napégés, valamint lelki összefüggéseket is megfigyeltek a stressz vagy a szorongás kapcsán. Az ajakherpesz az esetek 30 százalékában visszatérő jellegű.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend