Hirdetés
Hepatitis C, az időzített bomba

Hepatitis C, az időzített bomba

A hepatitis C alattomos betegség, az esetek egy részében évekig vagy akár évtizedekig nem jár különösebb tünetekkel. De mint dr. Makara Mihály hepatológus főorvos fogalmaz, 30 év átlagos lefolyást tekintve 27 évünk van felfedezni, mielőtt végzetes baj történne.

Hirdetés
Hirdetés

A hepatitis C fertőzés máj krónikus gyulladása, amelyet a hepatitis C-vírus (HCV) okoz. A 20-50 éven át zajló gyulladása, amely ilyen hosszú idő alatt a májsejtek pusztulásához, majd a máj kötőszöveti átalakulásához vezet. A betegség végén májzsugor vagy akár májrák is kialakulhat, illetve az egész szervezet olyan súlyos állapotba kerülhet, amely akár halállal is végződhet.

A hepatitis vírus

A hepatitis a görög „hepar” (máj) és az „itis” (gyulladás) tagokból áll, tehát májgyulladást jelent. A hepatitisvírusoknak több fajtája ismert, leginkább az A, a B és a C típus áll a fókuszban. Érdekesség, hogy a D- és az E-vírust hamarabb elnevezték, mint a C-t: a kutatók már tudtak egy olyan vírus létezéséről, amely nem A és nem B (a betegséget is sokáig NANB-nek, azaz „Non-A-Non-B-Hepatitis”-nek nevezték), de még nem azonosították. 1989-ben fedezték fel a HCV-t, vagyis a hepatitis C-vírust, amely az RNS-vírusok közé tartozik, örökítőanyaga a ribonukleinsav.

Vérrel terjed

A vírus elsősorban vérrel való érintkezés útján terjed, például intravénás droghasználat (közös tű), vagy nem steril orvosi eszközök alkalmazása és nem ritkán vérátömlesztés során. Egyelőre semmi nem támasztja alá, hogy a hepatitis C nemi úton terjedne, öleléssel, csókkal, érintéssel úgyszintén nem terjed a kór. Más kérdés, hogy ha az aktus a nyálkahártya mikrosérüléseivel jár, ebben az esetben már van esély a fertőzésre. Nincs azonban kockázat, ha a vér ép bőrrel érintkezik.

Hepatitis C, az időzített bomba

Monogám heteroszexuális pároknál nem áll fenn a szexuális úton történő fertőződés kockázata. Bizonyos eszközöket – borotvát, fogkefét, manikűrkészletet – nem tanácsos közösen használni. A tetoválás divatossá válásával két-háromszorosára nőtt a fertőzés veszélye. A hepatitis C okozta kór felelős 2000-4000 magyar beteg májzsugorának kialakulásáért és 600 hazai májrákos esetért. A veszélyek tudatosítása miatt a hepatitis C szempontjából „jól jött”, hogy az 1980-as évek elején az AIDS fókuszba került: számos kampány hívta fel a figyelmet a vérrel átvihető betegségekre. 1992-ben Magyarországon is bevezették a vér általános szűrését: azóta vérátömlesztéssel nem fordulhat elő a vírus terjesztése. Akik azonban 1992 előtt vettek részt szervdonációban, adtak vagy kaptak vért, azoknál van esélye arra, hogy vírushordozók, és talán éppen a betegség végső szakasza előtt állnak.

Csendes gyilkos

A vírus lappangási ideje 2-25 hét. A tünetek csak ezután jelentkeznek, de nem mindenkinél: a fertőzés csak az esetek 15 százalékában jár akut tünetekkel, és azok sem igazán jellegzetesek. A betegnek csökken az étvágya, hányingere van, fáradékony, izom- és ízületi fájdalmat tapasztal. Csak néhány esetben fordul elő sárgaság, amikor a szemfehérje és a bőr besárgul, a vizelet sötétsárga, a széklet pedig világosabb színű.

A fertőzöttek egyötöde károsodás nélkül meggyógyul. Akár az is előfordulhat, hogy az illető nem is szerez tudomást arról, hogy enyhe fokú májgyulladáson esett át. A gyógyult beteg vírusmentes lesz.
Az esetek 80 százalékában azonban krónikus gyulladás alakul ki, amely állandó kezelést igényel. A krónikus májgyulladás alattomos, enyhe és a betegségre korántsem jellemző, inkább általános tünetei lehetnek:  fáradtság, ismeretlen eredetű hasfájás, fáradékonyság., ritkán bőrviszketés, ízületi fájdalmak és érgyulladások jelentkezhetnek.

Ha gyanakszik

Ha az alábbi kérdésekre =(akár egy kérdésre is) igennel válaszol, forduljon orvoshoz, és végeztessen el egy egyszerű vérvizsgálatot, mert veszélyeztetett lehet!

 • Fellépett-e sárgaság?
 • Érzett-e puffadást?
 • Tapasztalt-e nyomást a jobb bordaív alatt?
 • Mértek-e önnél ismeretlen májenzim-emelkedést?
 • Kapott-e ön 1993 előtt vérátömlesztést (például szüléskor)?
 • Végeztek-e önön 1993 előtt nagy műtétet?
 • Átesett-e ön 1993 előtt szervátültetésen?
 • Fogyasztott-e kábítószert (intravénás szert vagy kokaint) akár egyetlen alkalommal is?
 • Van-e önnek tetoválása?
 • Előfordult-e ismeretlen vagy vírusos májbetegség a családban?
 • Korábban véleményeztek-e önnél gyógyszeres májkárosodást?
 • Érdeklődött-e az orvosa az ön alkoholfogyasztásáról, miközben nem is fogyaszt alkoholt?
 • Az egészségügyben dolgozik?
 • Elutasították önt véradóként?
 • Átesett-e ön művesekezelésen?

Már több mint hétszáz beteg használta a hepatitis C elleni új terápiás készítményt, amelyet tavaly vezettek be Magyarországon. A hagyományos kezelésre nem reagáló betegek 65 százaléka gyógyult meg az újonnan befogadott készítmények alkalmazásával. Az új terápia betegenként mintegy 8 millió forintba kerül.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend