Hirdetés
Hárompercenként ölik meg magukat depresszió miatt

Hárompercenként ölik meg magukat depresszió miatt

Minden ötödik lakos legalább enyhe depresszióban szenved Kínában, kezelésük azonban nem megfelelő - írja a Csongkuo Csingcsi Zsipao című sanghaji lap.

2014.05.14
Hirdetés
Hirdetés

Az újság összeállítása szerint legalább 260 millió a depressziótól gyötörtek száma Kínában, ez a lakosság csaknem 20 százaléka. Súlyos búskomorsággal a szakorvosok becslése szerint 26 millióan küszködnek, vagyis Kína minden ötvenedik lakosa ebbe a kategóriába tartozik. A helyzet komolyságára korábbi sajtóbeszámolók is felhívták a figyelmet, kiemelve: a mentális betegségekben szenvedő járóbetegek felét, az ezeket kezelő egészségügyi intézmények lakóinak pedig 40 százalékát depresszióval kezelik.

Hárompercenként ölik meg magukat depresszió miatt

A helyzet mára odáig fajult, hogy a depresszióval összefüggésbe hozható öngyilkosságok éves száma immár a 200 ezret közelíti, és meghaladja a közlekedési balesetben elhalálozottak számát. Depresszió miatt átlagosan hárompercenként követnek el öngyilkosságot az országban, a próbálkozások száma éves szinten másfél millió. A 15 és 34 év közötti korosztályban az öngyilkosság a vezető halálozási ok, a pszichológusok szerint pedig a depresszió hússzorosára erősíti az erre való hajlamot.

A betegek ellátására alkalmas intézmények és szakemberek száma Kínában ugyanakkor a szükségesnek a töredéke  csupán, ráadásul a közvélemény továbbra is megbélyegzi a magukat depressziósnak vallókat. A betegek kezelése sem zajlik megfelelően, nemcsak a szakorvos kevés, a kelet-ázsiai ország a gyógyszeres terápia terén is lemaradásban van a nyugati országokhoz képest. Emiatt a betegek fele ellátatlan - kongatják a vészharangot a kínai szakemberek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend