Hirdetés
Hamburger mellé gyógyszerek

Hamburger mellé gyógyszerek

Brit tudósok szerint a gyorséttermeknek ingyen biztosítaniuk kellene koleszterinszint-csökkentő gyógyszereket, hogy semlegesítsék a szívbetegség kockázatát növelő hamburger és sültkrumpli hatásait. Egyes szakértők szerint azonban ezzel még várni kellene. A tanulmány szerint a koleszterinszint-csökkentő szerek a szívbetegségek tekintetében képesek ellensúlyozni a gyorséttermi ételek által okozott kárt.

Hirdetés
Hirdetés

"A koleszterin-csökkentő szerek nem semlegesítik a sajtburgerek és sültkrumplik minden egészségre káros hatását. A legjobb elkerülni a zsíros ételek fogyasztását. De úgy találtuk, hogy egy esetleges szívroham kockázatát ezek a szerek nagyjából ugyanolyan mértékben csökkentik, mint amilyen mértékben a gyorséttermi ételek növelik" -mondta a kutatás vezetője, Dr. Darrel Francis.

Ugyanakkor Peter Weissberg, a British Heart Foundation orvosigazgatója szerint a koleszterinszint-csökkentők ugyan életbevágóan fontosak a szívbetegeknek és a komolyan veszélyeztetetteknek, de nem varázsszerek. Inkább szorgalmazni kellene, hogy az emberek egészséges étrendet kövessenek és rendszeresen mozogjanak.

Dr. Franz Messerli szerint, aki két New York-i kórház magas vérnyomástól szenvedőket kezelő programjának vezetője, ha az éttermek az ételek mellé gyógyszereket adnának, hamis üzenetet közvetítenének hamburgerevők felé, ugyanis ez a hízelgő gesztus hamis biztonságérzetet keltene. A szerek ugyan kompenzálják a koleszterin-bevitelt, de attól még ezek az ételek magas sótartalmúak, rostban szegények és nagyon sok kalóriát visz be velük a fogyasztó.

Az egyik ilyen alacsony dózisú gyógyszer, a simvastatin, a legtöbb brit gyógyszertárban már recept nélkül kapható, míg mások, mint például a rosuvastatin és az atorvastatin - melyek mellesleg a legkeresettebb gyógyszerek a világon - csak receptre írhatók fel. Az Egyesült Államokban és Magyarországon minden ilyen gyógyszer vényköteles.

"Habár az egészséges életmódot nem lehet helyettesíteni, ezek a gyógyszercsomagok alacsony áron elérhető védelmet biztosítanak a negatív hatásokkal szemben" - állította Francis, akinek kutatócsapata nem áll kapcsolatban sem étteremlánccal, sem gyógyszergyártó céggel. Kutatásukat korábbi tanulmányok eredményeire alapozták, amelyek azt taglalták, hogy egy embernél a szívroham kockázata mennyire növekszik meg a napi zsírbevitellel. Ezt pedig összevetették hét korábbi vizsgálat eredményével, amely a koleszterinszint-csökkentők hatását vizsgálta.

"Miért ne lehetne a kockázatot csökkentő gyógyszereket ugyanúgy ingyen biztosítani, mint az egészségtelen sót vagy ketchupot? " - fejtette ki Francis a cikkben. "Egy adag ilyen gyógyszer nem kerülne sokkal többe, mint egy kis adag ketchup."

Forrás: Medipress

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend