Hirdetés
Hamarosan meglesz az öregedés ellenszere

Hamarosan meglesz az öregedés ellenszere

A tudósok hamarosan megtalálják az öregedés titkát és nemcsak lelassítani, hanem visszafordítani is képesek lesznek az időt.

Hirdetés
Hirdetés

A bostoni Dana-Farber Rákkutató Intézet csapata már tavaly közzétett egy tanulmányt, melyben arról számoltak be, hogy egerekben sikeresen visszafordították az öregedés folyamatát. A kísérlet során a kromoszómák végein elhelyezkedő telomereket vették célba, amiknek az a feladata, hogy megvédjék a kromoszómákat a károsodástól. Ezek a telomerek azonban idővel megrövidülnek, és végül a sejtek képtelenné válnak az osztódásra. Ronald DePinho professzor és munkatársai ezért a telomereket szabályozó enzimeket manipulálták és döbbenetes eredményre jutottak: azok az egerek, akiknél az enzim hiányát idézték elő, idő előtti öregedésnek indultak, ellenben amikor visszaállították az enzimeket, visszafordult az öregedés folyamata is, megnőtt az agyuk, szőrzetük kifényesedett, visszaállt a szaporodóképességük.

Hamarosan meglesz az öregedés ellenszere

Egyes tudósok, már embereken is elkezdtek kísérletezni az öregedést gátló kezelésekkel. David Sinclair professzor, aki Bostonban dolgozik egy öregedést kutató laboratóriumban, munkatársaival egy szintetikus gyógyszer kifejlesztésén dolgozik, amely szirtuin-aktiváló összetevőkből áll. Állatkísérleteken már kimutatták, hogy a szer, amelyet a STAC rövidítéssel illetnek, helyreállítja az elhízott egerek egészségét és életfolyamatait, és most kezdik embereken is tesztelni.

A kutatás egy korábbi, a vörösborban természetesen előforduló resveratrol nevű vegyülettel foglalkozó tanulmányra épül. Mind a resveratrol, mind a STAC a kalóriabevitel csökkentéséhez hasonló hatást fejtenek ki. "Ez persze nem hatalmaz fel senki arra, hogy egész nap a televízió előtt ülve falja a sült krumplit, azonban jelentősen hozzájárul egészségünk javításához" - mondta el Sinclair professzor a BBC-nek.

Tim Spector professzor, a londoni King's College munkatársa kifejtette, nem pusztán az élettartam meghosszabbítása a cél, sokkal inkább az, hogy minél tovább egészségesek maradjunk. "Ha valaki sokáig él, de beteg, abban nem sok öröme van. Az öregedés folyamatának megértésével azonban számos azzal összefüggő betegséggel is fel tudjuk venni a harcot."

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend