Hirdetés
Hamarabb távoznak az életből a férfiak

Hamarabb távoznak az életből a férfiak

A férfiak az erősebb nemhez tartoznak, mégis csaknem mindenütt a világon korábban halnak meg, mint a nők. A férfiak rövidebb életüket újabb ismeretek szerint inkább maguknak "köszönhetik", mintsem genetikai meghatározottságuknak. Németországban a Szövetségi Statisztikai Hivatal aktuális adatai szerint a férfiak várható élettartama 76,2 év jelenleg, a nőké 81,8. Ezzel a férfiakat átlagosan 5,6 évvel élik túl.

Hirdetés
Hirdetés

Franciaországban a különbség 8 év, Oroszországban 10. Ez a különbség csak az utóbbi évtizedekben alakult ki. 1871-ben a nemek közötti különbség Németországban alig 3 év volt. Akkor a férfiak átlagosan 35,6 és a nők 38,5 évig éltek. A növekvő várható élettartammal a nemek közötti olló tovább nyílt.

Csak Délkelet-Ázsia nyolc országában élnek tovább a férfiak, mint a nők. Ezekben az államokban vélhetően a férfi utánpótlás előnyben részesítése az oka a fiúk magasabb várható élettartamának.

Gének vagy magatartás?

A kutatók már évek óta igyekeznek rájönni, hogy a férfiaknak miért van csaknem mindenütt rövidebb várható élettartama, mint a nőknek. A különbségnek genetikai, fiziológiai, magatartásbeli vagy környezet-meghatározta okai lehetnek. Így az orvosok egy idő óta már a nemi hormonok szerepét vizsgálják az immunrendszerre vagy a szív- és keringési rendszerre. A férfi tesztoszteron hormon például több mint 20 gént kapcsol be, amelyek elősegítik a szív- és keringési betegségek keletkezését.

A biológiai tényezőket a környezeti tényezőktől azonban a kutatók nehezen tudják elválasztani, mert a férfiak és a nők különböző életmódjuk és terheléseik miatt nehezen hasonlíthatók össze.

Egy demográfus férfi és női kolostorlakókat vizsgált, akik hasonló életkörülmények között élnek. Azt találta, hogy alig vannak biológiai okai a férfiak és nők közötti mortalitási különbségnek. A genetikai és hormonális tényezők nem tesznek ki egy évnél többet. A maradék öt év különbséget a várható élettartamban ezzel az életmódra és környezeti tényezőkre lehet visszavezetni.

Öt fő okot lehet megnevezni, hogy a férfiak miért halnak meg korábban, mint a nők. Többet dohányoznak és gyakrabban isznak alkoholt, mint a nők. Többnyire egészségtelenebbül táplálkoznak, túl sokat esznek és túl zsírosat. Németországban 2005-ben a felnőtt férfiak 58 százaléka, és a felnőtt nők 42 százaléka volt túlsúlyos.

Egy további ok a "társadalmi stressz", aminek a férfiak vannak legfőképp kitéve. Ők karriert akarnak és a "riválisok" ellen kell fellépniük. Ehhez jön még a családi stressz, partnerkeresés, partnerkonfliktusok, gyermeknevelés és a család finanszírozása. A stressz és az egészségtelen életmód a fiatal férfiaknál több szív- és keringési betegséghez vezet. A WHO adatai szerint a 35 és 65 év közötti férfiak ötször gyakrabban halnak meg szív- és keringési betegségekben, mint a nők.

A különböző várható élettartam egyik oka a férfiak rizikógazdag fiatalkori élete. A 16-24 éves férfiak mortalitása közúti balesetek vagy drogok miatt háromszor akkora, mint a lányoké. A közúti balesetek halálos áldozatainak háromnegyede férfi. A férfiak öngyilkosságot is gyakrabban követnek el, mint a nők. Németországban az öngyilkosságok áldozatainak háromnegyede férfi.

Az orvosi haladással a várható élettartam idővel emelkedhet. Így a lányok várható élettartama jelenleg Németországban 81,8 év, a fiúké 76,2 év. A következő évtizedekben a várható élettartam emelkedése következtében a ma Németországban születő lányoknak jó esélyük van arra, hogy 100 évesek legyenek, a fiúk pedig 95 évesek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend