Hirdetés
Halolajjal a szellemi hanyatlás ellen

Halolajjal a szellemi hanyatlás ellen

A halakból származó omega-3 zsírsavak segíthetnek megelőzni az idős korral összefüggő kognitív hanyatlást - közli az American Journal of Clinical Nutrition két új tanulmánya.

Hirdetés
Hirdetés

Az egyik tanulmányban dán kutatók vizsgálták meg olyan 210, 70-89 év közötti férfi étrendjét és kognitív (szellemi) funkcióját, akik nem szenvedtek Alzheimer kórban. A felmérés 1990-ben és 1995-ben történt. A kutatók következtetése szerint a napi kb. 400 mg omega-3 zsírsav fogyasztása (ami heti hat sovány hal vagy heti egy zsíros hal elfogyasztásával egyenlő) már megvéd a szellemi hanyatlástól.

A másik kutatásban amerikai tudósok vizsgálták 2,251, 50-65 év közötti fehér férfi omega-3 zsírsav-fogyasztását, akiket először 1987-ben és 1989-ben vizsgáltak ki, majd ismételten 3 és 9 évvel később is.

A kutatás nem talált összefüggést az omega-3 zsírsav szint és általában a szellemi hanyatlás között. Emellett viszont az értelmi hanyatlás speciális típusainak vizsgálatakor rájöttek, hogy az omega-3 zsírsavak magasabb vérszintje védelmet nyújt a beszédkészség romlása ellen.

Ez különösen magas vérnyomásban és dyslipidémiában (a vérben lévő zsírok egyensúlyának felborulása) szenvedő férfiakban mutat összefüggést, de nem volt egyértelműen kimutatható a depresszió esetén.

Hirdetés
Hirdetés
Kapcsolódó írások
Hirdetés
Pirula Trend