Hirdetés
Halláscsökkenés

Halláscsökkenés

Egy új tanulmány szerint, a folsav alacsony szérumszintje összefügg az időskori halláscsökkenéssel, amely főleg a magas frekvenciájú hangok esetében jelentkezik. A halláscsökkenés az egész világra kiterjedő egészségügyi probléma, amely csupán az amerikaiak közül több mint 28 000 hatvan és hetvennégy év közötti embert érint.

Hirdetés
Hirdetés

Annak ellenére azonban, hogy ilyen gyakori a jelenség, a valódi oka máig ismeretlen.

A mostani tanulmány, amelynek szerzője Akeem Olawale Lasisi arra enged következtetni, hogy a folsav alacsony szérumszintje összefüggésben lehet ezzel a problémával. A vizsgálatban 126 hatvan év feletti nigériai férfi és nő vett részt, akiknek semmilyen ismert egészségügyi gondjuk nem volt. A tanulmány kizárta azokat, akiknek a kórtörténetében előfordult cukorbetegség, stroke, magas vérnyomás, bármilyen fülbetegség, fülfertőzés vagy zajérzékenység és olyan ototoxikus gyógyszerekre való érzékenység, mint amilyenek az aminoglikozidok, az antibiotikumok és a diuretikumok.

A vizsgálat legfontosabb felfedezése az, hogy a folsav alacsony szérumszintje szorosan összefügg a magas frekvenciájú hangok terén jelentkező időskori halláscsökkenéssel. Emellett a kutatók megállapították, hogy a fejletlenebb egészségügyi rendszerrel ellátott nemzetek lakosainál, mint amilyen a tanulmányban szereplő ország is, viszonylag alacsony a vitaminfogyasztás, ami a tanulmány szerzője szerint további kutatásokat tesz szükségessé azzal kapcsolatban, vajon mi lehet a vitaminok szerepe a hallásműködés terén, főleg a fejlődő országokban, ahol az alultápláltság gyakori jelenség.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend