Hirdetés

Hajproblémák

Ma már az emberek kilencven százaléka szenved valamilyen haj- és/vagy fejbőrbetegségetől. A hajhullás, zsírosodás, korpásodás mindennapos, de sajnos egyre több az alopécia (hajritkulás, kopaszodás), a seborrheas dermatitis (bőrgyuladással járó hámlás, főleg a hajkontúrokon, szemöldökön, orrtőnél), a psoriazis (pikkelysömör), az areális alopécia (foltos kopaszodás), a hajhagymákat sorvasztó keratinlerakódás. hajhullás, zsírosodás, korpásodás megfelelő fejbőr-higiéniával megelőzhető lenne, ehhez azonban más hajmosási kultúrát kell elsajátítanunk: ezt az elmúlt évtizedek megváltozott életkörülményei is megkövetelik.

Hirdetés
Hirdetés

A hagyományos módszerek már nem védik meg a hajunkat és fejbőrünket. Sokáig "bírtuk" a savas fejbőr lúgos samponos mosását, ahogy az arctisztításra sem használtunk mást, mint szappant. Manapság már nagyon sokféle lemosó, zselé, tonik áll a rendelkezésre, hogy arcunkat megfelelően és kíméletesen tisztítsuk; fejbőrünk, hajunk ápolásban sem elégedhetünk meg a régi, "jól bevált", lúgos samponnal.

1. A pH-érték felborulása jelzi a gondok kezdetét. (A fejbőrünk savas, pH-értéke: 5,5).

2. Első jel a zsírosodás: így védekezik a fejbőr, s próbálja összeállítani a helyes pH-t

3. Második a pytiriazis simplex, azaz a száraz korpa megjelenése.

Mivel a tünetek nyugtalanítanak minket, így - a vegetatív idegrendszerre ható okok miatt - beindul a harmadik fázis: először enyhébb hajhullást észlelünk, majd idővel egyre gyengébb és ritkább lesz a hajkorona. A haj- és fejbőrproblémák mindig tünetek, nem önálló betegségek (kivéve a gombás vagy fertőzéses bőrbetegségeket). A fejbőrnek szüksége van oxigénre, a szimbióta (hasznos) mikroorganizmusok egyensúlyára, a megfelelő pH-ra, jó capilláris (hajszálér) keringésre, a tápanyag-  és folyadék-utánpótlásra, az állandó hormonháztartásra. S ehhez bizony kevés egy lúgos sampon.


Egészséges haj csak egészséges fejbőrből nőhet

A városi élet felfokozottsága, szennyezettsége, magas elektromos erőtere olyan lerakódásokat eredményez, melyeket sampon nem tisztíthat le, így ezek egyre csak halmozódnak (mikrokamerán keresztül rögtön hajmosás után is látható), gátolva az oxigén bejutását a tüszőkbe. Egy idő után a lerakódás viszketést okoz, majd a hajszállak is egyre gyengébbé válnak. Elég, ha végigmegyünk az utcán, és láthatjuk, milyen rossz állapotban van az emberek haja. A férfiak (fiúk) már húszéves koruk körül elkezdenek kopaszodni, és a hölgyek is - eddig nem látott mértékben - kezdik elveszíteni a hajkoronájukat. Néhány évtized, és valóságos csodának fog számítani a haj, ha nem teszünk valamit!

A fodrász sem tud frizurát készíteni, ha nincs miből. Ma már a legkímélőbb anyagokat használják, mégis egyre több az allergiás reakció, mert a fejbőr és a haj fokozatosan gyengül, nem tolerálja már a minimális mennyiségű vegyi anyagot sem. Telítődtünk, a szervezet pedig védekezik, elhagyja a legfeleslegesebb funkciókat (pl. haj) és más területekre összpontosít.

Hirdetés
Hirdetés
Kapcsolódó írások
Hirdetés
Pirula Trend