Hirdetés
Ha csíp, ha ég...

Ha csíp, ha ég...

Nagyon sokan víz mellett töltjük szabadságunkat, de már elég egy fülledt nyári este és hamarosan a bôrünkön érezzük, nem vagyunk egyedül. Bár állítólag vannak olyan embertársaink, akiket nem szeretnek a fullánkos látogatók, a legtöbbünknek azonban aligha sikerül megúszni csípések nélkül a nyarat.

Hirdetés
Hirdetés

Noha a szúnyogcsípések rendszerint veszélytelenek, kellemetlen panaszokat jócskán okozhatnak: a csípés helye kivörösödik és rettenetesen viszket. A viszketést a patikákban kapható hűsítô géllel enyhíthetjük. Ez a szer kirándulások, utazások alkalmával mindig legyen nálunk, mert nemcsak a csípések, hanem a fájdalmas, napégette bôr enyhítésére is alkalmas.

Veszélyessé válhat, ha méh vagy darázs csípés ér valakit. Az emberek 1-5 százaléka e két rovar szúrására az egész szervezetet érintô reakcióval válaszol: kialakulhat rosszullét, fejfájás, de akár sokkos állapot is. Ilyenkor azonnal mentôt kell hívni. Sajnos nincs olyan elôjel, amely utalhatna arra, kiknél alakul ki ilyen reakció.

Ha kisgyermeket csíp meg méh vagy darázs, minden esetben lássa ôt az orvos.

A vakarás másodlagos fertôzést idézhet elô. Csípéskor bôrgyulladást okozó baktériumok is a szúrcsatornába juthatnak. Ilyenkor bôrpír, ödéma, helyi fájdalom alakul ki.

Próbáljuk megelôzni!

A legbiztosabb megoldás természetesen az, ha elkerüljük, megakadályozzuk a rovarcsípést. Erre többféle módszer kínálkozik:

  • Tegyünk szúnyoghálót az ablakokra.
  • Lehetôség szerint kerüljük az olyan helyeket, ahol sok rovar fordulhat elô. Ne sétáljunk virágzó réten, ne menjünk oda, ahol szabad ég alatt édességet árusítanak stb.
  • A meleg, nyári hónapokban ne használjunk olyan illatosított kozmetikai szereket, amelyek odacsalogatják a rovarokat.
  • Használjunk rovarűzô szereket. Ezek bôrre kenve órákig hatásosak lehetnek.
  • Méhek és darazsak közelében ne essünk pánikba, ne csapkodjunk, mivel ezek a rovarok csak akkor szúrnak, ha veszélyben érzik magukat.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend