Hirdetés
Gyorsabban gyógyuló törések

Gyorsabban gyógyuló törések

A dohányosok, akik tartózkodnak a dohányzástól a hat hét alatt, ami egy akut törés sürgősségi műtétjét követi, gyorsabban gyógyulnak és ritkábban merül fel náluk más probléma, ellenben azokkal a betegekkel, akik továbbra is dohányoznak a gyógyulási folyamat során.

Hirdetés
Hirdetés

Míg a korábbi kutatások egyértelműen jelezték, hogy a dohányzás szüneteltetése a műtét előtt gyorsabb gyógyulást eredményezett és kevesebb volt a műtét utáni szövődmény, ez a multicentrikus, véletlenszerű vizsgálat volt az első, ami a szünet műtét utáni hatását figyeli.

"A dohányzás az egyik legfontosabb egészségügyi és a gazdasági probléma, továbbá jelentős negatív hatással van a műtéti eredményekre" - mondta Dr. Hans Asell, a svédországi Karolinska Intézet vezető sebészeti tanácsadója. "Célunk az volt, hogy felmérjük, egy dohányzásról leszoktató program, ami nem sokkal a kórházba kerülés után kezdődik és a műtét után hat hétig tart, csökkentheti-e a műtét utáni szövődmények számát."

A kísérletet három kórházban végezték Stockholmban. Akut törések miatt sürgősségi műtéten átesett dohányosoknak ajánlottak fel egy dohányzásról leszoktató programot a műtét utáni két napon belül, ezt követte a hat hét.

A részt vevő betegeknek egy-két személyes konzultációt ajánlottak, emellett rendszeres telefonkapcsolatban maradtak a programra kiképzett nővérekkel. A hat hét utókezelés alatt a betegeket arra ösztönözték, hogy ne dohányozzanak és ingyenes nikotinhelyettesítőt biztosítottak, ha szükség volt rá.

"Egészen eddig a pontig az volt a meggyőződés, hogy a dohányzást teljesen abba kell hagyni a műtét előtt, hogy használhasson,"mondta Dr. Asell. "Meglepő volt és biztató, hogy még a műtét után abbahagyott dohányzás is jelentős eredményeket hozott, beleértve a közel 50 százalékos csökkenést a szövődmények kialakulásában. A dohányzás abbahagyását támogató programban mindössze két-három órás konzultációra van szükség az ápolószemélyzettel, ami lényegesen kevesebb idő, mint amit olyan rosszul begyógyult seb kezelésére fordítanak, ami dohányzás mellékhatásaként keletkezett" - tette hozzá a kutató.

A dohányzás gátolja a vérkeringést és csökkenti a vér oxigén szintjét, ami hatással lehet a rövid távú és hosszú távú gyógyulásra többféle módon, többek között késve vagy egyáltalán nem gyógyulnak be a csont-, bőr-és más lágy szöveteket, vagy a seb helyén fertőzés alakul ki.

"A választható műtéteknél a dohányzás abbahagyása a terv részévé válhat műtét előtt, hogy a kockázatokat csökkentsék a beavatkozás közben és után" - jegyezte meg Dr. Asell. "De a sürgős műtéteknél, mint például akut törések kezelése, a dohányzás abbahagyása előbb nem lehetséges. Ezért nagyon biztató látni, hogy a cigaretta letétele a műtét után azonos előnyökkel jár, mint a preoperatív dohányzásról való leszokás."

Dr. Asell azt reméli, hogy a tanulmány ösztönözni fogja a kórházakat és klinikákat, hogy a dohányzásról leszoktató programokat rutinszerűen felajánlják a sürgősségi műtéten átesett betegnek. Azt is hozzátette, hogy Svédországban kötelező - az Országos Egészségügyi és Népjóléti Hivatal jóvoltából - leszoktatás lehetőségét biztosítani minden műtött betegnek, függetlenül attól, hogy a műtét tervezett vagy rendkívüli.

Forrás: Medipress

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend