Hirdetés
Gyógyító vizek

Gyógyító vizek

Magyarország geológiai adottságainak köszönhetően rendkívül gazdag ásványvizekben és gyógyhatású termálvizekben. Jelenleg 128 gyógy- és termálfürdő van nálunk.

Hirdetés
Hirdetés

Vízkincsünket a rómaiak is felismerték, és hasznosították: Aquincum bő vizéről kapta a nevét. A fürdőkúra és az ivókúra évszázadok óta szerte a világon összefonódott. A gyógyvizek kedvező hatására már Hippokratész is felfigyelt. A gyógyulás érdekében történő fogyasztásukra vonatkozóan a XV-XVI. századtól vannak adatok. A tudósok keresték az összefüggést a víz összetétele és a gyógyító hatás között. A XVIII. század elején Mária Terézia - felismerve az ásványvizek és gyógyvizek értékét - elrendelte a magyarországi vizek vizsgálatát. Mind belföldi, mind külföldi forgalmazását szorgalmazta, és akadályozta a külföldi ásványvizek behozatalát, hiszen hatalmas ásványvízkészlettel rendelkezünk.

Nem mindegy, hogy milyen folyadékot iszunk

Míg az ivóvíz a vízművekből fizikai, kémiai és mikrobiológiai kezelés után jut a vezetékes hálózatba, az ásványvizek természetüknél fogva tisztán, a kinyerés helyén kerülnek palackozásra. Jó ízük, természetes tisztaságuk és kedvező ásványianyag-összetételük alapján alkalmasak lehetnek a szervezet teljes vagy részleges folyadékszükségletének kielégítésére, és hozzájárulnak az ásványianyag- és nyomelemszükséglet fedezéséhez.

Ismernünk kell azonban az ásványvizek összetételét, mert amelyikben nagy az oldott ásványi anyag tartalom ( a/1500mg/l-t meghaladja) nem javasolható rendszeres fogyasztásra. Sószegény étrendbe nem illenek a magas nátriumtartalmú vizek, a nagy fluortartalmú vizeket pedig kisgyermekek csak korlátozott mennyiségben fogyaszthatják; korlátozott fogyasztásuknak viszont kifejezetten kedvező hatása van a fogak és a csontozat fejlődésére. Vesekőbetegségben szenvedőknél különösen figyelni kell az ásványi anyag összetételre.

Gyógyvizek

Az ásványvizek egy részét - amelyeknek gyógyító vagy preventív hatását klinikai vizsgálatokkal igazolták, és a bizonyító hatást az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság hivatalosan elismerte - gyógyvizeknek nevezzük.

A gyógyvizek csak orvosi javaslatra fogyaszthatók.

A gyógyvizekkel történő kezelés előtt pontos diagnózisra és orvosi javaslatra van szükség, mert csak az orvos tudja eldönteni, hogy várható-e kedvező hatás a kérdéses megbetegedés kezelése esetén, és az orvos ismeri a gyógyvíz alkalmazásának esetleges ellenjavallatait is. Rendszeres fogyasztásuk nem javasolt, csak meghatározott céllal, általában kúraszerűen fogyaszthatók. A kúra időtartama - a gyógyvíztől és az alkalmazás indikációjától függően - 2-3, esetleg 5 hét. Hashajtás céljából alkalmazott keserűvizek hatása viszont rövid időn belül mutatkozik.

Hazai gyógyvizek*:

  • Borsodi víz

Kalciumot és magnéziumot is tartalmazó alkáli-hidrogén-karbonátos és szulfátos gyógyvíz.

Összes ásványi anyag tartalom: 3380mg/l;

Nátriumtartalma magas: 395mg/l

Alkalmas: sóvesztés esetén a sóháztartás helyreállítására

  • Ferenc József

Keserűsós (magnézium-szulfát) és glaubersós (nátrium-szulfát) gyógyvíz.

Összes ásványianyag-tartalom: 20882mg/l

Hashajtásra, aranyér, végbél, alhasi szervek megbetegedéseinek és epehólyag-gyulladás utáni állapotok kezelésére javasolják.

  • Hunyadi János

Keserűsós és glaubersós gyógyvíz.

Összes ásványianyag-tartalom: 31243mg/l

Alkalmazási terület: gyors hashajtás, erőlködés nélküli székelés szabályozása, epeutak és epehólyag-gyulladás utáni állapotok kezelése.

  • Jodaqua

Glaubersós, magas jódtartalmú gyógyvíz.

Összes ásványianyag-tartalom: 15883mg/l.

Mokkáskanálnyi mennyiségű Jodaqua gyógyvíz napi fogyasztásával fedezhető a szervezet jódszükséglete.

  • Mira

Magas ásványi só tartalmú glaubersós gyógyvíz.

Összes ásványianyag-tartalom: 15883 mg/l

Alkalmazási területe: epekőbetegség-, epehólyag-gyulladás utáni állapotok, elhúzódó gyomor- és bélhurut, fekélybetegség utókezelése, vastagbélgyulladás, erőlködés nélküli székürítés biztosítása.

  • Parádi

Glaubersós gyógyvíz.

Összes ásványianyag-tartalom: 4445 mg/l

Alkalmas gyomor- és bélbetegségek, bélrenyheség, epehólyag és epeutak betegségeinek kezelésére.

  • Salvus

Alkáli-hidrogén-karbonátos, brómos-jodidos gyógyvíz.

Összes ásványianyag-tartalom: 22205 mg/l

Alkalmazási területe: gyomorégés, émelygés, hányinger, puffadás, teltségérzés, tompa gyomortáji nyomás. Ezentúl még savtúltengéses gyomorhurut és fekélybetegség esetén is javasolják.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend