Hirdetés
Gyógyító masszázs

Gyógyító masszázs

A masszázs egyidős az emberiséggel, hiszen az emberek ősidők óta alkalmazzák, ösztönösen gyúrják, nyomkodják, simogatják fájós testrészeiket. A legrégibb masszázsról szóló feljegyzést egy ie. 2700 táján keletkezett könyvben találhatjuk. A masszázsnak régi hagyománya van: Kínában, Indiában, de a kelet más ősi népei, az asszírok, babilóniaiak, médek és perzsák is gyógyítottak masszázzsal, valamint a zsidók kultikus szent könyveiben is külön utalást találunk használatára.

Hirdetés
Hirdetés

A görög-római kultúrában az orvosoknak érteniük kellett a masszázshoz, sebesült katonákat és gladiátorokat kezeltek. Hazánkban Mátyás király udvarában úgynevezett "dögönyözők" végezték a masszőri munkát.

A XIX. századi svéd vívómester és tornatanár Henrik Ling nevéhez fűződik a nyugati világban ma is alkalmazott svédmasszázs. Az ázsiai és az európai masszázsnak vannak találkozási pontjaik, de hagyományos filozófiájuk különböző.

Európában a masszázs leginkább a testet kezeli, a keleti masszázsokban az ősi kultúra, a vallás, a hagyomány fontosabb szerepet kap, a lélek bajaiban is kapaszkodót nyújt.

Persze, mint minden gyógymódnak, a masszázsnak is vannak ellenjavallatai, például gyulladásos állapotok, láz, fertőző betegségek, stb., ugyanakkor a masszázs sejtszintű segítség.

Az ember testét érő mechanikai behatások részben közvetlenül, részben közvetve befolyásolják a sejtek működését, elsősorban lokálisan, de a távoli szervekben, idegrendszerben is csodálatos hatást fejtenek ki.

A masszázs ellensúlyozza a test stresszre adott negatív válaszreakcióit, feloldja az izmok akaratlan feszülését, beállítja a normális szívritmust, vérnyomást és keringést, megkezdődik  a stresszoldás.

Az érintés hatalma óriási jelentőségű, még végzettség sem szükséges hozzá, csak szeretet. Amikor újszülött csecsemőnket magunkhoz öleljük, simogatjuk, masszírozzuk fájó pocakját, ösztönösen "gyógyítunk".

Mai világunkban félünk a betegségektől, a haláltól, ez sokszor kezelhetetlen számunkra. Inkább elkerüljük netán halálos beteg ismerőseinket, barátainkat, mert félünk velük beszélni, nem tudjuk mit "illik" ilyenkor mondani. Pedig emberi érintés nélkül magányosak vagyunk és boldogtalanok.

Bátran simogassuk hát szeretteinket, a hiedelmekkel ellentétben ez felemelő élményt jelent majd, mert a szeretet az az energia, amely kiterjeszt, megújít, megnyit, feltár, megoszt, gyógyít.

Munkámban az jelenti a legnagyobb örömet, hogy nem vagyok ugyan több, mint az a bizonyos segítő sejtecske, amely nagyon kicsi, de fontos szerepet tölt be, bátran szembeszáll a behatoló ellenséggel és segít a gyógyulásban.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend