Hirdetés
Gyógyító csoportterápia a fájó derékra

Gyógyító csoportterápia a fájó derékra

A "beszélgetős terápia" egy olcsó, hatékony módszere a deréktáji fájdalmak kezelésének, mutatta ki egy brit kísérlet. A pozitív hatás még egy évvel a hatrészes terápia vége után is kimutatható, jelentette a The Lancet. A résztvevő 600 betegnek felajánlották a hagyományos háziorvosi ellátást, fájdalomcsillapító gyógyszerekkel együtt. A foglalkozásokat úgy alakították ki, hogy elűzzék a hátfájdalommal és fizikai aktivitással kapcsolatos negatív hiedelmeket, és hogy segítsenek a betegeknek jobban karban tartani állapotukat.

Hirdetés
Hirdetés

A deréktáji fájdalom az egyik leggyakoribb panasz, amivel a betegek felkeresik a háziorvost. Általában azt tanácsolják nekik, hogy mozogjanak sokat, szükség esetén fájdalomcsillapítókat kapnak, vagy más kezelési módszereket ajánlanak, mint például az akupunktúra. A tanulmányhoz 400 hagyományosan kezelt betegnek ajánlottak fel a hat csoportterápiás foglalkozást, 200 pedig standard kezelést kapott. Egy éven keresztül figyelték meg őket.

Gyógyító csoportterápia a fájó derékra

A foglalkozások alapvetően nagyjából a kognitív viselkedésterápia módszere köré épültek. Megbeszélték a fizikai aktivitással kapcsolatos gondolatokat, a hátfájdalommal és a korlátozással kapcsolatos negatív élményeket és relaxációs technikákat gyakoroltak. A másfél órás foglalkozások során arra is kitértek, hogy segítsenek legyőzni azt a "félelmet", hogy fájdalmat okoznak maguknak, és hogy miként élhetnek újra aktív életet a kiújulás elkerülése mellett.

Egy évvel később a terápiában részt vett emberek eredményei sokkal jobbak lettek a fájdalmat és mozgáskorlátozottságot felmérő kérdőíveken.

Értéket a pénzért

A költségek szempontjából a csapat relatíve olcsónak találta a terápiát, ha számításba vették az életminőség javulását, és jobbnak is bizonyult érték szempontjából, mint például az akupunktúrás kezelés. A Warwick és Oxford Egyetem kutatói elmondták, hogy a hosszú távon is hatékony kezelések "megfoghatatlanok" a deréktáji fájdalmak esetében. A tanulmány szerzője, Zara Hansen, a Warwick Egyetem kutatója elmondta, az egészségügyi dolgozók (beleértve a fizikoterapeutákat, pszichoterapeutákat és nővéreket) néhány nap alatt elsajátíthatták a foglalkozások vezetésének menetét.

Gyógyító csoportterápia a fájó derékra

"Ebben az izgalmas az, hogy a sok hátfájdalom-kezeléstől kapunk egy jólesőérzés-faktort. A kezelés alatt a betegek jobban lesznek, de ennek hatása csak rövid ideig tart. Mindezek ellenére kimutattuk, hogy hat hónapon át javult az állapotuk, és egy évig megmaradt a hatása, ahogy a betegek megtanulták karban tartani az állapotukat." A csapat most egy olyan projekten gondolkodik, mellyel az ország más területére is eljuttathatnák a programot. Dr. Graham Davenport, A Királyi Háziorvosi Kollégium tagja elmondta, a krónikus hátfájdalom egy elképesztően gyakori betegség, melyre ez a terápia különösen hatékony lehet. "Mindössze az emberek hitét kell megerősíteni. Ez egy kiváló és nagyon érzékeny kezelés, a problémát mindig a szakemberek kiképzése jelenti, de ha ezt le tudnánk győzni, az nagyszerű lenne."

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend