Hirdetés
Gyerünk kirándulni! De felkészülten

Gyerünk kirándulni! De felkészülten

Itt a nyár, lehet kirándulni! Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója ezúttal arra hívja fel a figyelmet, hogy melyek azok az óvintézkedések, amelyekkel megelőzhetjük a baleseteket, kivédhetjük a veszélyes helyzeteket.

Hirdetés
Hirdetés

Tervezzük meg az útvonalat!

Vegyük figyelembe a kirándulók állóképességét! Egy rövid távú túra is lehet megerőltető, ha például sok meredek szakaszt tartalmaz. Ha valaki az erején felüli teljesítményre vállalkozik, annak súlyos következményei lehetnek.

Viseljünk megfelelő öltözéket!

A cipő legyen kényelmes, s lehetőleg tartsa a bokát is! Öltözködjünk rétegesen, hiszen a túra közben jelentős hőmérséklet-változás következhet be. Viseljünk fejfedőt, a nadrágszárunkat tűrjük be a zokniba, hogy megelőzzük a kullancsok támadását.

Igyunk eleget!

Vigyünk magunkkal egy palack folyadékot – lehetőleg ásványvizet –, amelyből időnként kortyolva enyhíthetjük a szomjunkat. Így a test felhevülését is megelőzhetjük. Túra közben lehetőleg ne fogyasszunk alkoholt, mert a melegben felerősödik a hatása!

Vigyük magunkkal a rendszeresen szedett gyógyszereinket!

Ne hagyatkozzunk arra, hogy úgyis hazaérünk a tervezett időpontra, ha például meghatározott időközönként inzulint kell beadnunk magunknak. Ha a méhcsípésre extrém allergiával reagálunk, legyen nálunk gyors hatású antiallergiás szer.

Legyen nálunk mobiltelefon!

Ha baj van, így segítséget tudunk hívni. Ráadásul a mentőszolgálatnak a hazai mobilszolgáltatókkal kötött szerződése alapján, életveszély esetén kiadhatók az úgynevezett cellainformációk a mentőknek: így akkor is könnyebben megtalálnak bennünket, ha nem tudjuk elmondani – például egy erdőben –, hogy pontosan hol vagyunk.

Beszélgessünk a gyerekeinkkel!

Egy-egy táborozás vagy a nagyszülőkkel töltött hét előtt beszélgessünk el a gyerekeinkkel. A jó tanácsok akkor hasznosak, ha személyre és a helyzetre szabottak: készüljünk fel mi is a helyszínből, és mondjuk el, miért veszélyes egy falu széli bányató, vagy miért nem ajánlott a közeli főúton biciklizni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend