Hirdetés
Génjeink miatt tudunk leszokni a dohányzásról?

Génjeink miatt tudunk leszokni a dohányzásról?

Egy új, amerikai kutatás eredménye szerint, akik nem rendelkeznek bizonyos génekkel, azoknak sokkal keményebben kell küzdeniük, hogy le tudjanak mondani káros szenvedélyükről.

Hirdetés
Hirdetés

A kutatás szerint, akik fel tudtak hagyni a dohányzással, rendelkeztek 221 gén valamelyikével, amelyik nem volt meg azokban, akik nem tudtak lemondani a cigarettáról. A kutatók összesen 520.000 gént vizsgáltak meg.

"A hosszú távú tervünk ezzel a vizsgálattal az, hogy azonosítjuk a különböző variációjú géneket és így minden egyes dohányost a megfelelő terápiával tudjuk segíteni a leszokásban" - nyilatkozta Jed Rose, a durhami Duke Egyetem kutatója.

A kutatás szerint nemsokára az orvosok a génállomány figyelembe vételével személyre szabott kezelési programot állíthatnak össze minden dohányosnak: ismerve a beteg génjeit a neki megfelelő erősségű kezelést tudják ajánlani. "Aki nehezebben tud leszokni a génjei miatt, azt hosszabb távon kell kezelni." - mondta Rose, aki szerint a 221 génvariánsból - ami csak a leszokni képes dohányosokban van meg - már 187 funkcióját ismerik, a többit még kutatják.

30 génnél azt is megállapították, hogy nem csak nikotinfüggőséget okoz, hanem szerepet játszik más gyógyszerekhez való hozzászokásban is. "Feltételezhetően a nikotin-dependencia sokszor együtt jár egyéb legális és illegális vegyületek fogyasztásának vágyával." - nyilatkozta George Uhl, az amerikai Szenvedélybetegek Nemzeti Intézetének kutatója, aki szintén részt vett a kutatásban.

Forrás: Medipress

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend