Hirdetés

Futni jó!

A futás az egyik legegyszerűbb, legtermészetesebb mozgásformánk. Az ősidőktől fogva ismerjük, milyen futni valami elől, netán valami után. Ám a legjobb a saját örömünkre futni. Az egészségünkért, a jó közérzetünkért, a sportos alakunkért. Csak elkezdeni nehéz...

Hirdetés
Hirdetés

Miért jó futni?

 • A kondicionáló futás erősíti a szívet. A szervezet ilyenkor kevesebb erőfeszítéssel pumpálja át a megszokott mennyiségű vért és oxigént az ereken, ami a finom koszorúereket is remekül karbantartja.

 • Csökken a koleszterinszint.

 • A vércukorérték alacsony marad, így akár az öregkori cukorbetegség is megelőzhető.

 • Erősödik az immunrendszer. A sejtek hatékonyabban veszik fel a harcot a fertőzésekkel szemben.

 • Ha rendszeresen futunk, elérhetjük a magunknak megálmodott alakot, hiszen az egyik leghatékonyabb zsírégető sportról van szó. 100 kalória elégetéséhez 200 m/órás sebességgel (110-es - 130-as pulzusszám mellett) mindössze 6 percre van szükségünk.

 • Mivel a sejtek futás közben rengeteg, oxigénben gazdag vérhez jutnak, az izmokon kívül az agy is élénkebben dolgozik, sokan ilyenkor érzik a legfrissebbnek és a legkreatívabbnak magukat. A hétköznapok gondjától egy kicsit eltávolodva kiegyensúlyozottabbá válunk, ellenállóbbak leszünk a stresszel szemben.

 • A futás sikerélményben részesít, erősíti az akaraterőnket, kitartóvá nevel, és önbizalmat ad.

Hol fussunk?

Futni jó!Egyáltalán nem mindegy, hol hódolunk ennek a sportnak, hiszen a futás némileg megterheli az ízületeket. Kocoghatunk például a természetben - ilyenkor a szemünk is gyönyörködhet a látványban. A meredekebb kaptatókon inkább gyalogoljunk, míg a sík terepen vagy az enyhe lejtőkön könnyű tempóban futhatunk. Az atlétikapálya vagy az egyéb, természetes burkolatú pálya is jó választás. A lényeg, hogy lehetőleg kerüljük a rugalmatlan, az ízületeket roncsoló aszfaltot. Arról nem is beszélve, hogy milyen lehangoló (és káros!) még futás közben is a nagyvárosi szmogot belélegezni.

Hogyan fussunk?

 • A futás előtt két órával már ne együnk, ám folyadékot még fél órával az indulás előtt is érdemes magunkhoz vennünk.

 • Ne legyünk telhetetlenek, ne akarjunk egyből maratont futni vagy egy hét alatt öt kilót leadni! Reális célokat tűzzünk ki magunk elé: akár annyi is elég, ha arra törekszünk, hogy a kocogás után jobban érezzük magunkat.

 • Nagyon fontos, hogy ne sajnáljuk az időt a sportolás előtti bemelegítésre, és az azt követő nyújtásra! Készítsük fel a lábunkat, de a karunkat, a vállunkat és a nyakunkat is a megerőltető mozgásra! A futás után pedig nyújtsuk néhány másodpercig a vádlit, a combhajlító, a combfeszítő és belső combizmunkat, valamint a csípő-horpaszizmunkat, a farizmot és az alsó hátszakaszt.

 • Az erőnlétünknek és a kedvünknek megfelelően a következő edzéstípusok közül választhatunk:

 • Könnyű futás: olyan kényelmes tempó, amely mellett nem fáradunk el túlságosan.

 • Hosszú futás: kitartó futás, lehetőleg természetes terepen. Tarkíthatjuk gyalogló szakaszokkal is.

 • Iramjáték: a megszokott tempót időnként 100-1000 méteres "sprintekkel" tesszük változatosabbá, de rajtunk áll, hogy milyen hosszúakkal és milyen időközönként.

 • Változó vagy részsávos futás: a bemelegítést néhány lazább kocogással váltott lendületes futó szakasz követi, amit a levezetés zár le.

 • Versenyre csak akkor vállalkozzunk, ha fél óráig már megállás nélkül képesek vagyunk futni. Eleinte elégedjünk meg 5 kilométeres vagy annál rövidebb távval. Olyan cipőben álljunk a rajthoz, amely az edzések során már bevált.

Miben fussunk?

Futni jó!A sportteljesítményünket és a közérzetünket egyaránt befolyásolhatja, hogy mit viselünk futás közben. Azok a speciális anyagból készült darabok a legmegfelelőbbek, amelyek közvetlenül elvezetik az izzadságot, és így szárazon tartják a bőrt. Jó, ha a nők futás közben sportmelltartót viselnek. Ha estefelé indulunk kocogni, nem árt, ha egy pulóvert vagy egy légáteresztő széldzsekit is magunkkal viszünk. Olyan cipőt válasszunk, amelynek talpa több rétegű és recézett, valamint rugalmas annyira, hogy mintegy 30 fokos hajlítást is lehetővé tesz. Tépőzáras felsőrész helyett keressünk inkább fűzőset. Mivel fontos, hogy futócipőnk se túl nagy, se túl kicsi ne legyen, érdemes már a boltban is sportzoknival próbálni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend