Hirdetés
Füstbe ment leszokási terv?

Füstbe ment leszokási terv?

A dohányzás káros hatásaival mindenki tisztában van, még a dohányosok is, de ők talán azt gondolják, mindez másokkal megtörténhet, de velük nem. Pedig tíz emberből kilencnek nem kellene meghalnia, ha letenné a cigarettát!

Hirdetés
Hirdetés

Magyarországon a lakosság mintegy negyven százaléka dohányzik. Érdekes, hogy míg az Amerikai Egyesült Államokban több mint húsz százalékkal csökkent az egy főre jutó cigarettafogyasztás, addig hazánk ebből a szempontból a világélvonalba tartozik.

Halál húszpercenként

A következő betegségek leggyakoribb előfordulásáért a káros füstölés tehető felelőssé: szívizominfarktus, agyvérzés, alsóvégtagi érszűkület, tüdőrák, szájüregi és ajakrák, emlőrák, veserák, petefészek- és prosztatarák, hörgőgyulladás. Döbbenetes belegondolni, hogy a világon minden tizedik másodpercben, Magyarországon pedig minden huszadik percben meghal valaki egy olyan betegség következtében, amely összefüggésbe hozható a dohányzással!

Aki viszont leteszi a cigarettát, az előtt abban a percben megnyílik egy hosszabb, egészségesebb élet lehetősége. Egy nap múlva csökken a szívinfarktus veszélye. Két nap múlva javul az íz- és szagérzékelés. Kilenc hónap múlva az egykori dohányos anya már nem veszélyezteti születendő gyermekét. Öt év múlva a műtéttel nem gyógyítható tüdőrák kockázata a felére csökken.

Nem le(te)hetetlen

Persze senki nem mondta, hogy leszokni könnyű. Elvonási tünetekkel kell megküzdeni, amelyek azonban öt-hét nap múlva némileg enyhülnek. Ám innen még hosszú az út. Hogyan is fogjunk hozzá a leszokáshoz? Először is komolyan határozzuk el, hogy felhagyunk ezzel a káros szenvedéllyel. Tűzzünk ki egy határidőt, s fogalmazzuk meg - akár írásban is! -, hogy mit szeretnénk addigra elérni.

Füstbe ment leszokási terv?

Szándékunkat közöljük környezetünkkel is, különösen azokkal, akik sorstársaink voltak a füstölgésben. Szervezzük meg, hogy a megszokott, együttes dohányzást mellőzve is tudjuk tartani velük a kapcsolatot! Várjuk el tőlük, hogy ne kínáljanak cigarettával, de ha mégis így történne, ne fogadjunk el tőlük "csak egyetlen szálat" sem!

Alakítsunk ki új szokásokat, kóstoljunk bele új tevékenységekbe! Ezek másfelé terelik a figyelmünket, és helyettesíthetik is a dohányzás rituáléját. Legyünk büszkék arra, hogy ilyen nemes feladatot tűztünk ki magunk elé, amely kapcsán saját magunkat kell legyőznünk! Nem szégyen, ha ezért időnként meg is jutalmazzuk magunkat. Különösen akkor, ha annyira precízek voltunk, hogy mindennap félretettük azt az összeget, amelyet korábban cigarettára költöttünk...

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend