Hirdetés

Fültől fülig

A folyosón ücsörgünk, a papírjainkat gyűrögetjük, és az oktató ábrákat figyeljük a falon. Meghallgatjuk a szomszéd panaszait, és elmeséljük, hogy mi is éppen így jártunk régebben. Várunk és szorongunk. Aztán feltárul az ajtó, és mi belépünk. A fehér köpenyes már vár. És most? Mi fog történni? Hogy ne szorongva lépjünk a fül-orr-gégész rendelőjébe, írásunkban bemutatjuk, mire számíthatunk, ha vizsgálatra kerül sor.

Hirdetés
Hirdetés

A fül-orr-gégész szakma nagyon sokrétű. Gondoljunk csak bele: az öt érzékszervünk közül három erre a területre tartozik! - Kevesen tudják, hogy a fül-orr-gégészet fej- és nyaksebészetet is jelent - mondja dr. Lengyel Csongor fül-orr-gégész szakorvos. - Tulajdonképpen minden, ami válltól felfelé "történik", hozzánk (is) tartozik. Mi foglalkozunk az egyensúlyzavarok, az arcidegbénulás, a légcső- és a nyelőcsőbetegségek és a beszédzavarok egy részével is. Nem sok olyan műtétes szakma van még, ahol ennyiféle beavatkozást végeznének - összesen több mint százfélét! Hogy csak néhányat említsek ezek közül: ilyenek a fülműtétek, a garat- és az orrmandula-eltávolítások, az arcideg-műtétek, a horkolásellenes plasztikák, és sajnos a daganateltávolító műtétekről sem feledkezhetünk meg. Hazánk első helyen áll a szájüregi rákok előfordulását tekintve, de a gége- és az algaratdaganatok is gyakoriak. Szomorú tény, hogy a nőknél is egyre több a dohányzással összefüggésbe hozható daganat.

A furcsa tükör

A rendelőben valamennyi korosztály megfordul, különféle problémákkal. A rendelésen való részvétel nem beutalóköteles. Ha ügyeletre megyünk, akkor persze jó, ha van beutalónk. Dr. Lengyel Csongor szerint négy csoportra oszthatók azok a panaszok, amelyek feltétlenül ügyeleti ellátást igényelnek: vérzés, fulladás, erőteljes szédülés (hányingerrel), magas láz torokfájással és nyelési panaszokkal.

- Pici gyerekek vizsgálatánál fontos a megfelelő lelki előkészítés - figyelmeztet a szakember. - A szülő például nagyon sokat segíthet azzal, ha elmeséli a gyermekének, hogy a vizsgálat közben a papa vagy a mama ölében fog ülni, a vizsgáló fején pedig egy vicces tükör (a homloktükör) lesz. Jó ötlet megkérni a gyereket, hogy segítsen megmutatni az orrát vagy a fülét, és nyissa nagyra a száját. (Ezeket a "feladatokat" otthon a plüssállatokkal is lehet gyakorolni.)

Tények és tévhitek

  • Tévedés azt hinni, hogy akinek egyszer felszúrták a fülét, annak mindig visszatér majd a problémája.

  • A fülgyertya használata tudományosan nem indokolt! Égési sérüléseket is okozhat a dobhártyán!

  • A kövirózsacseppek jótékony hatása sem igazolt, inkább ne kísérletezzünk!

  • Bizonyos orrcseppek használati utasításában az szerepel, hogy a fülünkbe is cseppenthetjük. Ne tegyük!

Hasznos-e a fültisztító pálcika?

Nem feltétlenül. A hallójárat öntisztuló, a fülzsír pedig ideális esetben azért termelődik, hogy részt vegyen ebben a tisztulási folyamatban és a megfelelő pH-érték kialakításában. A természetes migráció következtében a fülzsír magától is kifelé vándorol a fülből. A fültisztító pálcika sokszor a hallójárat olyan mély szakaszába piszkálja be a fülzsírt, ahol az nem is volt korábban. Előfordulhat, hogy még a dobhártyát is gátolja a rezgésben. Ilyenkor segít, ha a fül-orr-gégész kitisztítja a hallójáratot. Mondjunk le a pálcikáról, használjuk inkább a törülközőnk benedvesített csücskét! Ameddig az elér, az pont elég.

Szezonalitás

Bizonyos fül-orr-gégészeti betegségek szezonhoz köthetők.

  • A különböző pollenekhez kötődő allergiák tavasztól télig fordulnak elő.

  • A nyári strandszezon jellemzője a külső hallójárat gyulladása

  • Az ősz végi szelek velejárója az arcüreggyulladás

  • A garatmandula-gyulladások télen gyakoriak

  • A frontok szédüléssel, a melegfrontok vérzéssel járhatnak

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend