Hirdetés

Frontvonalban

Szervezetünknek átlagosan háromnaponta kell alkalmazkodnia valamilyen időjárási fronthoz, drasztikus hőmérséklet ingadozáshoz. Vannak, akik a meleg, vannak, akik a hideg frontra érzékenyek, és akadnak olyanok is, akiket mindkét fronthatás megvisel. Az időjárás előrejelzés során tájékoztatást kapunk arról, hogy várható-e valamilyen fronthatás, illetve felhívják a figyelmünket arra is, hogy milyen tünetekkel reagálhatunk rájuk. Aki tudja, hogy érzékeny, nem árt, ha idejébe felkészül.

Hirdetés
Hirdetés

Légköri változások

A szeszélyes időjárás hatására hirtelen bekövetkező panaszokat, vagyis a frontérzékenységet a légnyomás-és hőmérsékletingadozás, a levegő páratartalmának hirtelen megnövekedése, a szélsebesség változása idézheti elő. A gyakori időjárási frontok azért terhelik meg a szervezetet, mert nemcsak a hőmérséklet és a páratartalom változik, de a levegő oxigéntartalma is. A frontérzékenységet erősen befolyásolja a szervezet és az idegrendszer általános állapota, ma már egyre több fizikai, lelki megterhelésnek vagyunk kitéve, így a frontok is fokozottabban hatnak ránk.

Miként hat ránk

Az időjárás elsősorban a vegetatív idegrendszeren keresztül fejti ki hatását. Akkor alakul ki frontérzékenység, ha a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszer között megbomlik az egyensúly. Vannak olyan betegségek is, amelyek a kedvezőtlen légköri változások hatására előjöhetnek, felerősödhetnek. Leginkább a szív- és keringési problémákkal küszködők szervezetét viselhetik meg a légköri változások, de a központi idegrendszeri betegségekben szenvedők panaszai is felerősödhetnek.

Akiknek érdemes komolyan venniük

FrontvonalbanAkik komolyabb betegségekkel küzdenek, azoknál akár életveszélyes állapot is kialakulhat az átvonuló frontok hatásai miatt. Ezért ilyenkor nagyobb figyelmet kell fordítani a vérnyomásproblémákkal vagy szívbetegséggel küzdő páciensekre, az idősebb korosztályra vagy azokra, akik érrendszeri betegségekkel küzdenek. A meleg és hideg légköri frontok átvonulása miatt az sem ritka, hogy akár 15-20 C fokos hőmérséklet-ingadozás alakul ki napközben. Ez a hirtelen, szélsőséges változás még az egészséges szervezetet is megviselheti.

Akiket mindig érint

Azonban az enyhébb tünetek is kellemetlenek lehetnek. Bizonyára sokan érzik úgy ilyenkor, hogy nem tudnak magukhoz térni a reggeli ébredés után, vagy álmatlansággal küzdenek. A légköri frontok a teljesítőképességre és figyelemre is fokozott hatást gyakorolhatnak, a reakcióidő is nagymértékben csökken, így közlekedjünk óvatosabban! Aki izületi problémákkal küzd, vagy csonttörése volt korábban, az gyakran már a front közeledtét is megérzi. Sokan ingerlékenyebbek, kedvetlenek ilyenkor, de a depressziós tünetek is fokozódhatnak. A fejfájós betegek enyhe, de akár súlyos panaszokkal vészelik át a frontátvonulást, amelyhez akár szédülés is társulhat.

Minimalizáljuk a behatásokat

A kiegyensúlyozott, egészséges életmódot folytatók körében sokkal kevésbé fordul elő frontérzékenység, mint a túlhajszolt, stresszes életet élőknél. A pszichés, krónikus betegségben szenvedők illetve az idősek a legveszélyeztetettebbek egy-egy frontátvonulásnál. A közép-európaiak jelentős része a melegfrontra érzékeny.

Frontok

A melegfrontra érzékenyek a front előtt pár órával már érzékelik a kellemetlen tüneteket. Ingerlékenyebbek, gyakori a fáradékonyság, álmosság, koncentrációzavar, lassulnak a reflexek, ami balesetveszélyes lehet.  Jellemző tünet még a szapora légzés, a vérnyomás emelkedése, a magas pulzusszám is.

Frontvonalban

A hidegfrontra érzékenyek inkább a frontátvonulás után érzik az időjárás változásával járó tüneteket. A hidegfront hatására az ingerlékenység ugyan csökken, de nő álmosságérzés, nehézkesebb a gondolkodás. Hidegfront hatására a szédülés, az álmosság, és a migrénes rohamok is gyakoriak. Az asztmás, allergiás tünetek, illetve az izületi, reumás fájdalmak felerősödnek. A hasi görcsök, így a vese-, epegörcsök mellett a szív koszorúereinek görcsveszélye is nő. A szívműködés lassul, ennek következtében csökkenhet a vérnyomás. Frontváltozásnál a levegő oxigéntartalma csökken, a szervezet megfelelő oxigénellátásához erősebb légzésre van szükség, ennek hatásra nem ritka a nehéz légzés érzése.

Tévhit, hogy a frontok csak a beteg, rossz egészségi állapotban lévőket érintik. A frontok mindenkire hatással vannak, még azokra is, akik szinte észrevétlenül, különösebb tünetek nélkül vészelnek át egy-egy időjárásváltozást. Ennek oka, hogy szervezetük az átlagosnál jobban alkalmazkodik a hirtelen bekövetkező légnyomás, és hőmérsékletingadozásra.

 

A fronthatások tünetei megfelelő vitaminokkal (B1-, a D- és az E-vitaminnal), káliumban és magnéziumban gazdag étrenddel, illetve gyógynövényekkel enyhíthetők.


Időjárási frontok orvosmeterológiai szempontból:

A nedves, meleg hatására : fejfájás, migrén, álmosság, alacsony vérnyomás, álmatlanság, depresszió alakulhat ki, fokozottabb a veszély szívinfarktusra, és trombózisra.

  • A tartós meleg leggyakrabban alvászavart, szív- és érrendszeri problémákat, a reflexek csökkenése miatt pedig baleseteket okozhat.

  • A nedves hideg időben gyakori a fejfájás, magas vérnyomás, izületi, reumás panaszok, szív problémák.

  • Hosszan tartó rossz időben: A koszorúér elégtelenség, reumás, izületi gyulladások jelentkezhetnek.

  • Szeles időben: fejfájás, vérnyomáscsökkenés, alvászavar a leggyakoribb tünet%uFEFF

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend