Hirdetés
Folsavval a daganatok ellen

Folsavval a daganatok ellen

A folsav nevű vitamin emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatását már több alkalommal is igazolták tudományos kutatások. Egy olasz kutatócsoport úgy tűnik, bizonyítékot talált a vitamin kedvező hatására daganatos betegekben is.

Hirdetés
Hirdetés

A folsav (régebbi nevén folát, B9 vitamin) az emberi szervezet különböző fehérjék és DNS szintézisében és egyéb átalakító folyamatokban nélkülözhetetlen segédanyag. Nemrégiben igazolták kedvező hatását a terhesség első harmadában, nagymértékben csökkenti ugyanis a magzatok agy- és gerincvelő rendellenességeinek számát. A sok közül az egyik folyamat amiben részt vesz, a homocisztein nevű molekula metioninná alakítása.

Ez azért fontos, mert több tanulmány is igazolta, hogy a felszaporodó homocisztein szerepet játszik különböző krónikus betegségek, például daganatok és szívbetegség kialakításában. A római Gemelli Klinika kutatói önkéntesek részvételével a folsav daganatos betegegekre gyakorolt esetleges kedvező hatását vizsgálták.

Vizsgálatukba 43 gége - leukoplákiás (a gégerákot megelőző stádiumban lévő) beteget vontak be. A betegek minden nap 3x5 milligramm folsavat kaptak fél éven át, és havonta ellenőrizték a betegségüket. (A különböző egészségügyi szervezetek által ajánlott napi folsav bevitel 400 mikrogramm.)

Mellékhatásról egyetlen kísérleti alany sem számolt be. Fél év után 12 betegnél (28%) az elváltozás teljesen meggyógyult, 19 betegnél (44 százalék) eredeti kiterjedésének 50 százalékára csökkent és 12 beteg (28 %) állapotában nem történt változás. Mindegyik betegek vérében nagymértékben nőtt a folsav- és csökkent a homocisztein-szint.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend