Hirdetés
Fogyasztó munkakörök

Fogyasztó munkakörök

Az egészséges munkakörnyezet egyaránt hozzájárul a munkavállalók súlyvesztéséhez és a produktivitáshoz is. Évtizedek óta meghatározza az irodákat az egy helyben ülés - nyolc óra egy székben, semmi mozgás, lassú súlygyarapodás. De mi lehet erre a megoldás?

Hirdetés
Hirdetés

Dr. James A. Levine és a Mayo Klinika munkatársai 18 minneapolisi irodai dolgozónak segítettek, akik munkavégzés közben összesen 70 kilogrammtól szabadultak meg. "Egy kis kreativitás segítségével feldobhatjuk munkanapjainkat" - nyilatkozta Levine, a Mayo endokrinológius professzora. A módszert "nem testmozgásos hőfejlesztésnek" nevezték el (angol rövidítésben NEAT).

Az emberi szervezet bármilyen mozgás során energiát éget el, legyen az a mindennapi aktivitás része, mint a felállás, izgés-mozgás, fordulás, lehajolás és a séta. Az ülőmunka esetén a NEAT arányát 15-ről, akár 50 százalékra is lehet növelni, de apró életmód-változtatásokkal már 20 százalékos változás is könnyen elérhető.

Levine ötlete szerint az irodákat úgy kell kialakítani, hogy azok NEAT-ot generáljanak. Ehhez 2007-ben munkatársaival 18 pénzügyi érdekeltségű dolgozót teszteltek hat hónapon keresztül. Először az irodákat átrendezték. Lecserélték a szokásos iróasztalokat és székeket taposókra és sétálószalagokra, elősegítve a "séta-találkozókat".

"Munka közben nem szaladhatsz, csak sétálhatsz. Pontosan azt akartuk megvalósítani, hogy a dolgozók 2 km/órás tempóval sétáljanak" - magyarázta Levine.

Ezen felül a vezetékes, kötött telefonokat vezeték nélküliekre cserélték, valamint az irodában helyet kaptak olyan interaktív, mozgást generáló játékok, mint a Wii, nagyfelbontású monitorokkal kiegészítve. A résztvevők továbbá étrendi tanácsokat is kaptak.

Az eredmény: fél év alatt összességében 70 kilogramm, ebből 65 kiló tiszta zsír. Átlagosan egy dolgozó közel négy kilogrammot fogyott, a vér zsírsavszintje 37%-kal csökkent. Azok a résztvevők, akik kifejezetten fogyni kívántak a vizsgálatot megelőzően, 7 kilogrammot is leadtak.

Ugyanakkor a súlycsökkenés nem ment a produktivitás rovására. Három hónappal az átalakítást követően a teljesítmény átlagosan 10%-kal nőtt.

Forrás: Medipress

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend