Hirdetés

Fogas gondok

Napjainkban tíz emberből legalább kilencen valamilyen ínyproblémától szenvednek. A panaszokat leggyakrabban az íny gyulladása okozza.

Hirdetés
Hirdetés

A fogíny gyulladását (gingivitis) leginkább az a lepedék idézi elő, mely a fogíny közelében alakul ki.

A lepedék összetétele lassan megváltozik: egy idő után már túlnyomórészt olyan baktériumokat tartalmaz, melyek képesek ínygyulladást kelteni. A fogágy - először az íny - a bakteriális fertőzésre gyulladással reagál, és ennek egyik következménye az íny duzzanata, érzékenysége és vérzésre való hajlama. Az íny és a fogak természetes, közvetlen kapcsolata megszűnik, és a fogak érzékeny nyaki területe elveszíti szigetelését. Így a fog hidegre, melegre, édesre, sósra, fogmosásra stb. érzékeny lesz, és ez oda vezethet, hogy a fogmosást még inkább elhanyagoljuk. Nagy kár, mert az ekkor alkalmazott alapos tisztítás két-három nap alatt megszünteti a gyulladást. Ilyenkor érdemes puha fogkefét használni, mert az kevésbé irritálja a fogat és az ínyt. Mivel a puha fogkefe tisztító hatása kisebb, ezért a mosási időt növelni kell.

Az ínygyulladásnak abban a szakaszában, amikor az íny már vérzik és duzzadt, még nem jelentkezik fájdalom, ezért sokszor nem is tudatosul a betegben, hogy valami gond van. Ám amennyiben az irritált fogínyt nem kezeljük, az elkezd visszahúzódni, s kialakul az ínysorvadás. A fog és az íny között lévő kötőszövet elpusztul, kis tasakocska alakul ki a fognyak és az íny között. Ha nem teszünk ellene semmit, a gyulladás egyre mélyebbre és mélyebbre terjed, a fog fokozatosan meglazul, és végül ki is eshet.

Hogyan ápoljuk a gyulladt ínyt?

  • Naponta háromszor alaposan mossunk fogat! Ha az íny vérezni kezd, ne hagyjuk abba, de gyengédebben tisztítsuk tovább.

  • Legalább naponta egyszer tisztítsuk ki a fogközöket fogselyemmel vagy fogpiszkálóval.

  • Használjunk lágy sörtéjű fogkefét és kifejezetten az ínygyulladás kezelésére kifejlesztett fogkrémet.

  • Naponta egyszer - lehetőleg az esti lefekvés előtt - használjunk az ínygyulladás kezelésére alkalmas készítményt.

  • Lehetőleg félévente keressük fel fogorvosunkat, hogy a kialakuló ínygyulladást időben felismerje és a szükséges kezelést elkezdje.

Míg a felnőtteknél a lepedék miatt kialakult ínygyulladás, addig a gyerekeknél a fogzással járó fájdalom okozhat nehéz időszakot. Hat hónapos kor környékén bújnak elő az első tejfogak, hároméves korra a teljes tejfogállomány kifejlődik. Amikor a fogak áttörik az ínyt, előfordul, hogy a baba nyűgösebb, étvágytalan, gyakran nyúl a szájához. Ilyenkor segíthet egy olyan szájmasszázsgél, amely enyhíti a fogzással járó fájdalmakat.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend