Hirdetés
Férfiak és nők -különbségek a gyógyításban is

Férfiak és nők -különbségek a gyógyításban is

Az, hogy a férfiak és a nők szervezetének különbségei befolyásolják az egyes betegségek kialakulását és a gyógyszerek betegségekre kifejtett hatását, azt már régóta tudjuk, ám a pontos összefüggéseket napjainkban kezdték el kutatni.

Hirdetés
Hirdetés

A fiú magzatok már az anyaméhben gyorsabban fejlődnek. Születéskor átlagosan mintegy egy centiméterrel hosszabbak, mint a lányok, s a fejátmérőjük is nagyobb. A leány magzatok tüdejének fejlődése ezzel szemben - általában - egy héttel előrébb tart. A születés után a fiú csecsemők agya lassabban fejlődik, gyorsabban lélegeznek és halálozási kockázatuk a lány újszülöttekénél magasabb.

Az emberi élet kezdetére vonatkozó fenti példák is mutatják: a férfiak és a nők közti kicsiny különbség mégis jelentős.

A nemek közti különbség a gyógyításban is fontos szempont. (Legalábbis annak kellene lennie.) Az, hogy egy-egy betegség, hogyan fejlődik ki, s hogyan zajlik le a férfi és a női szervezetben, nem egyforma. Ugyanez vonatkozik a terápiákra és a gyógyszerek hatására is.

Ennek oka a genetikában keresendő. A nőknek két azonos X nemi kromoszómája van, míg a férfiaknak egy X és egy kisebb Y nemi kromoszómája van. Ez a méretkülönbség számos nemhez kötött tulajdonságért felelős. Ezen kívül az egyes gének "be- és kikapcsolója" is különböző: ez - többek között - az anyagcsere-folyamatokban és a hormonháztartásban is eltérésekhez vezet, valamint indokolja - például - a szövetek felépítésében, lebomlásában való különbözőséget. A pontos részletek még nem ismertek.


Nemek, betegségek

Majdnem kétszer annyi nő szenved valamilyen pszichoszomatikus megbetegedésekben, mint férfi. A depresszió is háromszor olyan gyakran érinti a szebbik nemet.

Az emésztési zavarokkal küzdő páciensek 95, a gyógyszerfüggők 70 százaléka nő. Az említett betegségek iránti kiemelt fogékonyságot nyilvánvalóan a periodikus hormonszint-változás okozza: mindenek előtt a ciklusokért felelős ösztrogén játssza ebben a fő szerepet. Ha például a vérkép ennek csökkenését jelzi, a pszichikai zavarok fokozottabban lépnek fel. Ezt figyelembe kellene venni a betegellátásnál, a diagnózis felállításánál és a kezeléseknél is. A gyakorlat azonban mást mutat. Egyrészt a nőknél előforduló hangulati zavarokat nem tekintik betegségnek. Másrészt a legtöbb orvos általában lelki zavarok elleni gyógyszereket ír fel, ráadásul túl nagy mennyiségben. A női agy azonban nemcsak - körülbelül - tíz százalékkal kisebb, mint a férfiaké, hanem jobb vérellátást is igényel. Így a hatóanyagok gyorsabban kerülnek az idegsejtekbe. A gyógyszerek túladagolásának ezért rövid időn belül káros következményei lehetnek.

A legtöbb orvos tisztában van azzal, hogy nőbetegeik, mást kezelést igényelnek, mint a férfiak - és sokszor figyelembe is veszik ezt -, de ma még ez inkább az egyedi esetekre vonatkozik. Ma már tanulmányok, vizsgálatok készülnek arról, hogyan lehet és kell különbséget tenni a gyógyításban a nemek között.


Elhanyagolt nők

A mindennapi gyakorlatban egyre nagyobb jelentősége lesz a nemekre - főleg a nőkre -vonatkozó specifikus ismereteknek. Ezek az ismeretek öregedő társadalmunkban az elkövetkezendő évtizedekben, sőt még a távolabbi jövőben is egyre inkább a középpontba kerülnek mivel az idősebbek nagyobb hányadát - a férfiak várható élettartamának növekedés ellenére - a jövőben is a nők teszik ki.

Az "erősebb nem" a gyengébb

A férfiak előbb halnak, mint a nők. A Központi Statisztikai Hivatal 2004-es adatai alapján a magyar nők születéskor várható átlagos élettartama 76,9 év, míg a férfiaké 68,6 év.

A fő problémát továbbra is az alapismeretek hiánya jelenti. Például 1994 és 1999 között a jó nevű New England Journal of Medicine 442 igen komolyan értékelhető klinikai tanulmányt tett közzé, de a munkáknak csak 24,6 százaléka foglakozott nőkkel is. A nemek közti különbségek megfogalmazása gyakran csak mellékterméke volt a tanulmányoknak. Ennek oka a női szervezet különlegessége lehet. Ami a tudósok számára még napjainkban is nehézséget okoz egy-egy vizsgálatnál az többek között az, hogy a hormonszint rendszeres változása hátrányosan befolyásolja a mérési eredményeket.

Forrás: Apotheken Umschau

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend