Hirdetés
Fellélegezhetnek a pollenallergiások!

Fellélegezhetnek a pollenallergiások!

Véget ért a 2013-as pollenszezon – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-vel.

2013.11.11
Hirdetés
Hirdetés

Közölték: az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) a múlt héten utoljára tett közzé országos pollenjelentést. A részletes szezonjelentés várhatóan november végére készül el.

Fellélegezhetnek a pollenallergiások!

Az Aerobiológiai Monitorozási Hálózat adatai szerint néhány allergén növény virágpora már legfeljebb alacsony koncentrációban fordulhat elő a csapdákban. Így a parlagfű, a csalánfélék, a pázsitfűfélék, az üröm, a fészkesvirágzatúak, a libatopfélék, az útifű, a lórom és az ernyősvirágzatúak sem okoznak már tüneteket.

A téli időszakban az allergén gombák koncentrációja emelkedhet meg – írta az ÁNTSZ, hozzátéve: a fűtési szezonban a beltéri allergénterhelés révén gyakoribbá válhatnak a penészgomba és a poratka által kiváltott allergiás megbetegedések.

Az OKI országos pollenjelentéssel legközelebb a mogyoró és az éger virágzásának kezdetén, jövő év január-februárban jelentkezik. Addig is működik azonban néhány mérőállomás, hogy a 2014-es szezon kezdetét pontosan jelezni tudják a szakemberek – olvasható az ÁNTSZ közleményében.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend