Hirdetés
Felfedezték a soványító gént

Felfedezték a soványító gént

A Salk Biológiai Kutatóintézet munkatársai állatkísérletes modelljükben a zsírraktározással kapcsolatos újfajta mechanizmust írtak le. A felfedezés talán hatással lehet az elhízás és a cukorbetegség kezelésére. A magas zsírtartalmú étrend megnöveli a szívbetegségek, a cukorbetegség illetve az elhízás kockázatát.

Hirdetés
Hirdetés

Ahhoz azonban, hogy a szervezetbe bevitt zsírból zsírszövet legyen, szükséges az ún. acetil-koenzim A karboxiláz nevű enzim. Korábban már megfigyelték, hogy fogyókúra vagy böjt esetén ennek az enzimnek a szintje lecsökken, és természetesen csökken a zsírszövet mennyisége is. A Salk Intézet kutató azonosították a TRB3 nevű fehérjét - aminek a szintje éhezéskor szintén megnő -, ami gátolja a karboxiláz működését. A tudósok elképzelése az volt, hogyha mesterségesen magasan tudják tartani a TRB3 szintjét, akkor böjtölés nélkül is csökkenhet a zsírszövet mennyisége illetve magas zsírbevitel esetén sincs elhízás.

Vizsgálataikhoz olyan egereket használtak, akikben úgy módosították a TRB3 fehérje termeléséért felelős gént, hogy az folyamatosan működjön. Az ilyen génmódosításon átesett, kifejlődött egerek testtömege mintegy 20 százalékkal volt kevesebb, mint a normál egereké. Ráadásul magas zsírtartalmú étrend hatására sem indultak hízásnak, noha semmivel sem végeztek több fizikai aktivitást, mint a kontroll egerek. "Az igazán érdekes ebben a kísérletben az volt, hogy a molekuláris elképzelések egybevágtak a biológiai kimenetellel, ami nem túl gyakran fordul elő" - mondta Marc Montminy professzor, a kutatás vezetője. A zsírraktárak biokémiai kialakulásának pontosabb megértése fontos lépés lehet az elhízás elleni gyógyszerek fejlesztésében.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend