Hirdetés
Fél pohár bor az egészségért

Fél pohár bor az egészségért

Napi maximum fél pohár bor elfogyasztásával akár öt évvel is növelhetjük várható élettartamunkat - feltéve, ha férfiak vagyunk - állítják holland kutatók. A kutatók összesen 1373 véletlenszerűen kiválasztott 50 év körüli férfi életét kísérték végig 1960 és 2000 között. A kutatók megvizsgáltak, hogy mennyi alkoholt fogyasztottak az alanyok.

Hirdetés
Hirdetés

Továbbá megvizsgálták, hogy milyen alkoholt fogyasztott és élete során mennyi esélye volt a szív- és érrendszeri, valamint agyi eredetű megbetegedések kialakulásának. Az alanyok várható élettartamát is megbecsülték a vizsgálatok alatt.

Emellett olyan más tényezőket, mint a dohányzás, az étrend és a már meglévő súlyos betegségek is megvizsgáltak. A vizsgálati idő alatt összesen 1130-an hunytak el. A halálesetek felében különböző szív- és érrendszeri betegségek okozták a halált. A vizsgálat végére a rendszeres alkoholfogyasztók aránya majdnem megduplázódott az 1960-ban mért 45 százalékhoz képest. A rendszeresen bort fogyasztók aránya két százalékról 44 százalékra emelkedett.

A kutatók szerint a mértékletes alkoholfogyasztás megnövelte a megfigyelt alanyok élettartamát azokhoz képest, akik egyáltalán nem fogyasztottak szeszesitalokat. Azok a férfiak, akik csak bort (azt is kevesebb, mint fél pohárral naponta) ittak, két és fél évvel hosszabb ideig éltek, mint azok, akik más szeszesitalokat is ittak, és öt évvel tovább azoknál, akik egyáltalán nem fogyasztottak alkoholt életük során.

Fél pohár bor az egészségért

A borban lévő antioxidánsok bizonyíthatóan csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az agyi katasztrófák kialakulásának esélyeit.

Forrás: Medipress

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend