Hirdetés
Fékezi a futókat a rossz levegő?

Fékezi a futókat a rossz levegő?

Minden egyes maratoni táv többszöri teljesítését is kiértékelték, versenyszámtól függően 8-28 egymást követő év eredményei alapján. A nők és férfiak versenyében az első három eredmény idejét összehasonlították a rekordokkal, majd összevetették a légszennyezettség mértékével, de figyelembe vették a magas hőmérsékletet is (mivel ez negatívan befolyásolja a futóteljesítményt).

Hirdetés
Hirdetés

A szennyezés magasabb szintje a levegőben (szmog) összefügg az alacsonyabb teljesítménnyel a nők esetében. A férfiaknál nem mutattak ki jelentősebb eltérést a légszennyezéssel kapcsolatban. "Bár a légszennyezés szintje ezen maratoni versenyek esetében ritkán lépték túl a levegőminőség nemzetközi előírásainak határértékeit, a teljesítményt mégis befolyásolta" - mondta Marr.

Habár az átlagos utcán sétálgató emberre nem gyakorol jelentősebb hatást a rossz minőségű, de még elfogadható levegő, a maratonfutók kilógnak a sorból, a lélegzési mintájuk miatt. "Korábbi kutatások kimutatták, hogy egy verseny alatt a maratonfutók nagyjából annyit lélegeznek ki és be, mint amennyit egy nyugodt élettempójú ember két teljes nap alatt" - mondta Marr, majd hozzátette: "Ezért a futók szervezetébe sokkal több szennyezőanyag kerül, mint bármilyen más, típusos lélegzetvételi állapot során."

A levegőben található szennyező anyagok közül egyedül egy bizonyos anyagfajta befolyásolta a teljesítményt (aprócska szilárd és folyékony alkotóelemek, mint a por és a korom). A szén-monoxid, az ózon, a nitrogén-dioxid és a kén-dioxid nem befolyásolta a táv teljesítésének időtartamát sem a férfiak, sem a nők esetében. A tanulmány részletei a Medicine & Science in Sports & Exercise című folyóirat márciusi számában jelentek meg.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend