Hirdetés
Fejleszti a memóriát a mobiltelefon?

Fejleszti a memóriát a mobiltelefon?

Korábban azt gondolták, hogy a mobiltelefonok használata hosszútávon agydaganatok kialakulásához vezethet, azonban egy új tanulmány szerint a rádióhullámok megvédhetnek az Alzheimer-kórtól, sőt, vissza is fordíthatják a betegséget - legalábbis egerekben.

Hirdetés
Hirdetés

A floridai Alzheimer-kór Kutatóközpont tudósai meglepetten tapasztalták, hogy a korai felnőttkorban kezdődő rádióhullám-sugárzás megvédte a kísérleti egereket az Alzheimer-kór kialakulásától, mivel eltüntette a betegséggel szoros összefüggésben álló fehérjelerakódásokat, az úgynevezett amiloid plakkokat az egerek agyából. Gary Arendash vezető kutató és munkatársai úgy gondolják, a mobiltelefon-sugárzás megnöveli az agy hőmérsékletét, emiatt tűnnek el a plakkok.

Bár az egerek nem beszéltek mobiltelefonon, ketreceik egy antenna körül álltak, amely 7-9 hónapon át naponta kétszer egy órán át bocsátott ki olyan sugárzást, amely megfelel a fejhez tartott telefon által kibocsátott sugárzásnak. Az egereknél hónapok kellettek, mire javult a memória, ez emberekben valószínűleg éveket venne igénybe - ha észlelnek egyáltalán valamilyen hatást.

"Mivel pontosan úgy állítottuk be a paramétereket, hogy utánozzuk a mobiltelefon-használatot és az egereket is az emberi memóriatesztek analógiájára alkottuk meg, valószínűleg az emberekre is igaz lehet a megállapításunk" - mondta el Arendash, aki munkatársaival jelenleg azt vizsgálja, hogy más elektromágneses frekvenciák gyorsabb és nagyobb hatást hoznak-e létre. Az egerek agyában a kísérlet hónapjai során nem észleltek agydaganatra utaló jeleket.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend