Hirdetés
Fehérjék döntenek az életünkről?

Fehérjék döntenek az életünkről?

Az egészséges és a rákos sejtek versengésében két gén és az általuk kódolt fehérjék döntik el a kimenetelt az emlősöknél is - közölték áttörést jelentő felfedezésüket amerikai és brit kutatók a PLoS Biology című tudományos portálon. Yoichiro Tamori kutatásvezető és csoportja megmutatta, hogy az ember saját, egészséges sejtjei körbeveszik és szerencsés esetben elpusztítják a felbukkanó rákos sejteket.

Hirdetés
Hirdetés

Az ügyességet és szerencsét igénylő kínai kirakós játékról, a madzsongról nevezték el a folyamatban szereplő egyik kulcsfontosságú gént és az általa kódolt fehérjét a Floridai Állami Egyetem és a University College of London kutatói.

A versenyt befolyásoló másik fehérje jele Lgl (angol neve alapján "halálos óriás lárva") lett.

A két fehérje szerepét alacsonyabb rendű állatok - muslicák, azaz gyümölcslegyek - génjeinek vizsgálatával már azonosították, ám a kutatóknak most először sikerült igazolniuk, hogy a szervezet saját sejtjeinek rák elleni küzdelme emlősöknél is így zajlik, és ebben a versenyben kulcsfontosságú a Madzsong és az Lgl.

A kutatócsoport bizonyította, hogy a normál és a rákos sejtek élet-halál harcot vívnak egymással: ha az egészséges sejteknek sikerül teljesen körbevenniük a rákos sejteket, azok elpusztulnak. Ha azonban a rákos sejtek mégis ki tudnak szabadulni, akkor tovább osztódnak, és nyerhetnek. A játszma kimenetelét, vagyis a szervezet saját védekezőképességét nagyban meghatározza a két fehérje termelődése.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend