Hirdetés
Fáradt? Mozogjon kicsit!

Fáradt? Mozogjon kicsit!

A tévé előtt heverészők, akik arra panaszkodnak, hogy fáradtak, könnyen orvosolhatják problémájukat egy kis testmozgással.

Hirdetés
Hirdetés

A Georgiai Egyetem csapata felfedezte, hogy a rendszeres, nem túl intenzív testedzés, mint pl. a séta 20 %-kal is megemelheti az energiaszintet, és 65 %-kal csökkentheti a kimerültséget.

"Túl gyakran hisszük azt, hogy egy könnyű kis edzés kimerít, főleg, ha a tünetek viszonylag hamar jelentkeznek" - jelentette ki Tim Puetz, a tanulmány egyik szerzője. - Ezzel szemben kimutattuk, hogy a rendszeres mozgás energiával tölt el bennünket, különösen az ülő életmódot folytatók esetében."

A Puetz és Patrick O'Connor által vezetett csapat 36 olyan embert vizsgált, akik nem mozogtak rendszeresen, és mégis kimerültségre panaszkodtak. Három csoportra osztották őket. Egy részük hat héten át háromszor egy héten 20 percen át szobabiciklizett, másik részük tetszésük szerinti mozgást végzett ugyanennyi ideig, a harmadik csoport nem végzett semmilyen testedzést.

A testmozgást végző két csoport tagjainak energiaszintje 20 %-kal növekedett a nem mozgó csoportéhoz képest. Az eredményekről a Psychotherapy and Psychosomatics folyóiratban számoltak be.

Legnagyobb meglepetésükre a könnyebb testedzést végzők kimerültsége kedvezőbben változott, mint azoknál, akik keményebben edzettek.

"Lehet, hogy az intenzívebb mozgás már túl sok azoknak, akik eleve kimerültek, és ez hozzájárulhat ahhoz, hogy kevésbé fejlődnek - nyilatkozta O'Connor. - Sok ember dolgozik túl sokat, és nem alszik eleget. A testmozgás egy módja annak, hogy energikusabbnak érezzék magukat. Van tudományos alapja, és előnyösebb is, mint mondjuk a kávé vagy az energiaital."

Sok tanulmány kimutatta, hogy a testedzés növeli az energiaszintet. O'Connor csapata 2006-ban tett közzé jelentést arról, hogy a testmozgás csökkenti a kimerültséget a rákos betegek, szívbetegek és más panaszokkal küzdők esetében. Jelen tanulmányukban egészséges embereket vizsgáltak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend