Hirdetés
Ezért büdös a hónalj!

Ezért büdös a hónalj!

Kiderítettek, mitől büdös a hónalj. Eredményeiket az Applied and Environmental Microbiology szakfolyóirat legújabb száma közli.

Hirdetés
Hirdetés

A frissen kiválasztott verejtéknek alig van szaga, mivel az izzadságmirigyek által kiválasztott hosszú láncú zsírsavak nagy méretük miatt alig illannak el a levegőben. A baktériumok azonban kisebb, szagkeltő molekulákra tördelik szét ezeket a láncokat, éppúgy, ahogy a verejtékben lévő hormonokat és a kénvegyületeket is.

A ruhákon a szagokért felelős baktériumok közül a főbűnösök az úgynevezett micrococcusok (kis, gömb alakú baktériumok), mondta Chris Callewaert, Genti Egyetem (Belgium) mikrobiológusa, a cikk vezető szerzője. „E baktériumok ismertek azon enzimatikus sajátosságaikról, amelyek révén képesek átalakítani a hosszú láncú zsírsavakat, hormonokat és aminosavakat kisebb – illékony – vegyületekké, amelyeknek jellegzetesen kellemetlen a szaguk.”

Ezért büdös a hónalj!

A kutatások szerint a micrococcusok jobban szaporodnak a poliészterből készült ruhákon, mint a pamutruhákon. A kutatók jelenleg ennek okát vizsgálják, és arra gyanakszanak, hogy a felületbeli különbségek okozhatják a jelenséget.

A kísérletekből az is kiderült, hogy a hónaljszagot a Corynebacteria csoportba tartozó baktériumok okozzák. Ezek viszont anaerob – azaz levegőtől elzárva szaporodó – baktériumok, ezért a textíliákon nem képesek szaporodni.

A teljes cikket az origo.hu oldalon olvashatja.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend