Hirdetés
Ezek a gyógyszerek okoznak közúti balesetet

Ezek a gyógyszerek okoznak közúti balesetet

Az autóvezetők, hivatásos busz-, villamos-, vonatvezetők, kamionsofőrök, pilóták, vagy a magasban dolgozók számára fontos tudnivaló, hogy egyes, vény nélkül is kapható gyógyszerek álmosságot okozhatnak. Ezáltal bizony befolyásolni képesek az illető járművezetői képességeit. Adott esetben ez veszélyes, és baleseti helyzeteket okozhat.

Hirdetés
Hirdetés

A vénymentesen, bárki által megvásárolható gyógyszerek is rendelkeznek természetesen betegtájékoztatóval, amelyben részletes leírás szerepel a gyógyszer egyes tulajdonságairól (javallat, adagolás, ellenjavallat, figyelmeztetés, kölcsönhatás, mellékhatások stb.)

A vénymentes elérhetőséget minden esetben a gyógyszerhatóság (nálunk az OGYI) dönti el és nyilván ebbe a kategóriába azok a gyógyszerek kerülhetnek, amelyek alkalmazása kevésbé veszélyes, szakorvosi (vagy háziorvosi) ellenőrzést nem igényelnek, és a beteg, megfelelő információk birtokában azokat egyes panaszaira saját maga is képes alkalmazni.

Gyógyszerek hatása a járművezetésre

Természetesen a vénynélküli gyógyszerek alkalmazásának is vannak kockázatai. Ezek közül az egyik a gépjárművezetésre gyakorolt hatás. (Csak hogy lássuk a többit: pl. májműködésre, veseműködésre gyakorolt hatás, alkalmazás terhesség és szoptatás idején, laktóztartalom, alkalmazás gyermekkorban, időskorban.)

Az amerikai (USA) gyógyszerhatóság, az FDA egyik szakértője így nyilatkozik a vény nélkül kapható szerekről: "Ami a gépjárművezetésre gyakorolt gyógyszerhatást illeti, előfordulhat, hogy rövid időn belül jelentkezik és lecseng a hatás, de lassú felszívódású készítményeknél hosszú ideig eltarthat. Egyes esetekben a másnapossághoz hasonló érzést kelt az illetőben, és valóban még másnap is érezhető ez az elhúzódó hatás."

Ezek a gyógyszerek okoznak közúti balesetet

Egyébként is fennálló alvászavar mellett a gyógyszer okozta álmosság még fokozhatja ezt a problémát a nappali álmosság- és fáradtságérzés felerősödhet. A volán mögött álmosnak lenni igen veszélyes.

Mi a jó gyógyszerválasztás titka?

Mit érdemes tehát figyelni egy vény nélkül kapható gyógyszer leírásában, betegtájékoztatójában?

1. Hatóanyagok: ha valaki esetleg más gyógyszert is szed, meg kell nézni, hogy a hatóanyag nem azonos-e. Ez azért fontos, mert ha igen, a járművezetésre gyakorolt esetleges álmosító hatás éppúgy összeadódhat, mint minden egyéb hatás és mellékhatás.

2. Figyelmeztetés: nézzük meg alaposan ezt a részt. Ha egyéb betegségekre, állapotokra hívja fel a figyelmet, tehát mikor NEM javasolt alkalmazni, vagy mikor kell abbahagyni a kezelést, ennek tisztázására érdemes orvossal, egészségügyi szakemberrel konzultálni.

Főként az alábbi megállapításokat kell figyelni a járművezetőknek:

  • a gyógyszer álmosságot okozhat,
  • szedése közben jelentős mértékű álmosság, fáradtságérzés fordulhat elő
  • gépjárművezetők és veszélyes gépen dolgozók számra fokozott óvatosság ajánlott
  • a gyógyszer szedése idején nem ajánlott/nem javasolt/tilos a gépjárművezetés, vagy veszélyes gépek üzemeltetése

Feltüntetésre kerül általában, hogy a gyógyszer kölcsönhatást mutat-e alkohollal, nyugtatókkal, egyéb álmosító (központi idegrendszeri működést mérséklő) hatású szerekkel.

Ha mindezek szerepelnek a betegtájékoztatóban, és mindenütt említésre kerül a (fokozottabb) álmosság, fáradtságérzés, érdemes átgondolni, és másik vénymentes gyógyszert keresni ugyanolyan főhatás mellett. Bizonyára találunk olyan szert, vagy kombinációt a vénymentesek között, amely nem befolyásolja a gépjárművezetői képességeket.

Lássuk, a gyakrabban használt vény nélküli szerek közül melyek okozhatnak ilyen mellékhatást!

  • Antihisztaminok: a szénanáthával kapcsolatos tünetek kezelésére (orrdugulás, orrfolyás, könnyezés, szemvörösség, torokkaparás stb.) alkalmazott szerek. Egyes antihisztaminok a megfázással kapcsolatos köhögést is csillapítják. Szokás együtt alkalmazni ezeket a megfázás ellen alkalmazott készítményekkel (köhögés-, láz-, fájdalomcsillapítók). Egyes antihisztaminok álmosító hatásúak, és csökkentik a reakciókészséget.
  • Hasmenésgátlók: a hasmenés csökkentésére alkalmazott szerek némelyikének is lehet álmosító mellékhatása. Érdemes elolvasni a tájékoztatót e tekintetben!
  • Hányáscsillapítók: a hányinger, hányás tüneti kezelésére adott szerek, mivel pl. a mozgásbetegséget (tengeribetegséget) is kezelik, okozhatnak álmosságot, fáradtságérzést.

A vénynélküli (és természetesen a vényköteles) gyógyszereknél tehát fokozottan kell figyelnünk a gépjárművezetéssel kapcsolatos megjegyzésekre, figyelmeztetésekre.
Adott esetben ugyanis nemcsak magunk, hanem utastársaink, utasaink, és a közlekedésben részt vevő más partnerek egészségét is veszélyeztethetjük.

Forrás: Egészségkalauz

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend