Hirdetés
Európából származik a denevérjárvány

Európából származik a denevérjárvány

Az észak-amerikai denevéreket pusztító gombás megbetegedés, az úgynevezett fehérorr-szindróma minden bizonnyal európai eredetű - derítették ki kanadai kutatók.

Hirdetés
Hirdetés

A gombás fertőzés tizenhat amerikai állam és négy kanadai tartomány több millió denevérével végzett, miután feltételezések szerint 2006-ban New Yorkból útjára indult. A fertőzött állatok gyakran felébrednek téli álmukból, rengeteg energiát elhasználnak és felélik zsírtartalékaikat, aminek következtében elpusztulnak.

A gombát európai denevérekben is megtalálták, náluk azonban messze nem ilyen drámai a kór lefutása. Az amerikaihoz mérhető tömeges pusztulást nem észleltek a kutatók. Craig Willis, a Winnipegi Egyetem kutatója most arra kereste a választ, vajon a gomba régóta jelen van-e mindkét földrészen, illetve Észak-Amerikában csak mutálódott-e, vagy Európából hurcolták be.

A kutatók 54 észak-amerikai kis barna denevérrel (Myotis lucifugus) végeztek kísérleteket. Egy-egy harmadukat Németországból származó, illetve észak-amerikai gombatörzzsel fertőzték meg. A maradék 18 kontrollcsoportként szolgált. Az állatokat a téli álom idejét szimuláló körülmények közé helyezték.

Mindkét gombatörzs halálosnak bizonyult a denevérek számára, az amerikai törzzsel fertőzött állatok mindössze egy kicsivel tovább maradtak életben. A fertőzött denevérek háromszor-négyszer gyakrabban ébredtek fel téli álmukból, mint az egészséges kontrollcsoport tagjai. A szövetek elemzéséből kiderült, hogy mindkét gombaváltozat azonos klinikai tüneteket okozott.

Az eredmények tehát azt igazolják, hogy a gomba Európából származik - írták a kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratában. Az a tény, hogy az európai gomba valamivel agresszívabbnak bizonyult, arra utal, hogy az amerikai denevérek már valamelyest alkalmazkodtak a behurcolt kórokozóhoz. Európai társaik feltehetően sokkal régebb óta folytatják a küzdelmet a kórral, és hatékony védekezést fejlesztettek ki ellene.

Forrás:mti.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend