Hirdetés

Energizálás

Az energiafelhasználásunk optimalizálása olyan, mint testsúlyunk kontrollálása. Mindenhol hallhatjuk a jobbnál jobb ötleteket, de a tényleges "diéta" elkezdése mindig húzódik, halasztódik. Hogyan kezdjem, hol kezdjem, mivel kezdjem? Íme egy kis segítség, hogy lépésről lépésre valósítsuk meg energiafelhasználásunk átformálását és tegyük bolygónkat egészségesebbé, és még spóroljunk is.

Hirdetés
Hirdetés

Január

Ellenőrizzük hűtőszekrényünk életkorát. A tíz évnél idősebb hűtők bizony cserére érettek, ráadásul az újabb energiatakarékos hűtők néhány év alatt visszahozhatják árukat. Amennyiben a hűtőnk éppen új, nézzünk körül a többi elektromos eszközünk között. Gondolja át lakásának fűtési szokásait, kapcsolja le a nem használt világításokat.

Február

Régi kazánt, vagy bojlert használ? Számoljon utána a hatásfokának és ellenőrizze, mennyi idő alatt térülne meg egy új, jobb hatásfokú eszköz. Tartsa zárva a fűtött, de nem használt szobákat, ha hosszabb időre elmegy otthonról tekerje le a fűtését.

Március

Tekintsen rá villanyszámlájára. Amennyiben van lehetősége, vásároljon zöld, megújuló energiát szolgáltatójától. Gondolja végig autózási szokásait (gyorsítás, fékezés), a tavaszi öltözékváltáskor optimalizálja a nagymosásokat.

Április

Tervezze meg nyaralását, válassza ki az úticélt és az utazási módot. Ellenőrizze az utazáskor felmerülő alternatív közlekedési lehetőségeket. Kezdje használni biciklijét és idejében kapcsolja ki fűtését.

Május

Vásároljon energiatakarékos elektromos elosztókat. Lehetőleg kapcsolja ki nem használt elektromos berendezéseit és kerülje az otthoni eszközök készenléti, ún. 'stand-by' állapotát. Teregessen inkább a szárítógép használata helyett és mindig kapcsolja ki számítógépét, ha nem használja.

Június

Gondolja végig, hol tudna olyan alternatív energiaforrásokat használni mint a napkollektor, hőszivattyú, vagy napelem. Érdeklődjön az ezekkel kapcsolatos állami támogatásokról is. Ésszerűen használja autójában a légkondicionálását, vásároljon helybéli termelőktől, hogy elkerüljük a sok felesleges szállítást.

Július

Számolja ki járművének üzemanyagköltségeit és utazási szokásait is figyelembe véve gondolja végig, hogy a megfelelő közlekedési eszközt használja-e. Persze ez nem azt jelenti, hogy rohanjon és adja el autóját, vagy vegyen egy másikat, de a legközelebbi járművásárlásnál vegye figyelembe ezt is. Nyaralása során ne hagyjon bekapcsolva otthon elektromos eszközt.


Augusztus

Ez a nyaralás ideje... Vakáción is figyeljen oda a szelektív hulladékgyűjtésre.

Szeptember

Rövidülnek a nappalok. Ellenőrizze villanykörtéit, használjon energiatakarékos fényforrásokat. Amennyiben nem kíván reklámújságokat kapni, jelezze postaládáján.

Október

A nyárnak vége, közel a fűtési szezon. Gondolja végig házának, lakásának szigetelését és érdeklődjön az ezekkel kapcsolatos állami támogatásokról is. Fogyasszon kevesebb húst és beszéljen kollégáival a közös munkába utazásról.

November

Közeledik a tél és itt az ideje, hogy ellenőrizzük házunkat, nincs-e olyan hely vagy elem, ahol elszökhet a meleg. Ha igen, javítsuk ki ezeket. Figyeljen a nem használt elektronikus eszközökre, húzza ki a nem használt mobiltöltőt.

December

Reméljük már személyes sikerélmény is érte az "energia diétával" kapcsolatban. Ossza meg tapasztalatait a körülötte élőkkel is és figyelmeztesse barátait is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend