Hirdetés
Elsősegélynyújtási ismeretek: Vérzés, vérzéscsillapítás

Elsősegélynyújtási ismeretek: Vérzés, vérzéscsillapítás

Testünket a külvilág mechanikai ingereivel szemben bőrünk védi. A sérülések, sebek elsősorban a kültakarónkat érintik. A sebek jellegétől, elhelyezkedésétől függően különböző erősségű vérzésekkel találkozhatunk.

Hirdetés
Hirdetés

Az érrendszer alapvetően három részre osztható. A verőeres vagy artériás rendszer nagy nyomással oxigéndús vért szállít a szövetekhez. A gyűjtőeres, vagy vénás rendszer a szövetek felől a szív felé viszi a széndioxidban gazdag, oxigénszegény vért. A két érpályát a hajszálér, vagy más néven kapillárishálózat köti össze. Ezek igen vékony erek, amelyek szinte minden sejthez eljuttatják az életfontosságú anyagokat. A vérzés jellegéből következtetni lehet arra, hogy melyik rendszer sérült meg. A verőeres vérzésre az élénk színű, a sebből nagy nyomással, esetenként spriccelve ürülő vér a jellemző. A vénás vér inkább csak csörgedezik a sebből, és jóval sötétebb színű. A hajszálér sérülésekre a sebfelületen lassan gyöngyöző, nagyobb cseppeké összeálló vérzés utal, ilyenek pl. a horzsolt sérülések.

A kapillárisokból eredő vérzések perceken belül elállnak, külön csillapításukkal nem kell foglalkozni. A seb fertőtlenítése után a fedőkötés elegendő.

A vénás vérzések általában nyomókötés alatt megszűnnek. A nyomókötés a steril mull-lapra helyezett gézgombócból, vagy mull-pólyából készíthető el, amit néhány szorosabb, de a végtag keringését nem elszorító pólyamenettel kell rögzíteni a sérült testrészhez. A nyomókötést akkor sem kell eltávolítani, ha az átvérzik, inkább helyezzünk rá újabb gézlapokat, melyet ismét átpólyázunk.

A kisebb verőeres vérzések szintén megszüntethetők nyomókötéssel. Az erőteljes artériás vérzés csillapításához azokat a nyomópontokat kell ismerni és megkeresni, ahol a verőér csontos alap felett fut. Ilyen pl. a felkar belső oldala vagy a csukló, ahol az orvos a pulzust tapintja, illetve a combverőér esetén a lágyékhajlat. Itt két-három ujjal kell az artériát az alatta fekvő csonthoz nyomni. Ekkor a vérzés azonnal megszűnik, vagy jelentősen csillapodik.

A sebhez csak steril eszközökkel nyúljunk. A legbővebb vérellátású terület az arc, a hajas fejbőr és a kéz. Ezeken a területeken egy önmagában veszélytelen, bőrszéli vérzésből is jelentős vérzés alakulhat ki. A nyomókötés felhelyezésén kívül ekkor sincs más teendő, a vérzés néhány perc alatt megszűnik.

Forrás: Dr Kökény Zoltán: A méhcsípéstől az újraélesztésig

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend