Hirdetés
Elsősegélynyújtási ismeretek: A lázcsillapítás

Elsősegélynyújtási ismeretek: A lázcsillapítás

Az emberi szervezet hőmérséklete, különösen a belső úgynevezett maghőmérséklet a környezeti hőmérséklet széles határai között is állandó. Ezt, az életfolyamatokhoz nélkülözhetetlen állandóságot bonyolult reflexfolyamatokon keresztül az agyban található hőszabályozó központ biztosítja.

Hirdetés
Hirdetés

A normál testhőmérséklet hónaljban mérve 35,5-36,9 fok között van. Ennek értéke a nap folyamán akár 1 fokos változást is mutathat, kora reggel a legalacsonyabb, késő délután pedig a legmagasabb.

A testhőmérséklet mérése történhet  szájban, hónaljban,  végbélben, homlok bőrén vagy a külső hallójáratban.

Elsősegélynyújtási ismeretek: A lázcsillapításA szájban és a végbélben mért normálérték 0,5-1 fokkal magasabb a hónalji hőmérsékletnél.
A normális testhőmérséklet emelkedésekor hőemelkedésről, 38 fok felett pedig lázról beszélünk.

A láz önmagában csak tünet, hátterében számos betegség húzódhat meg. Előidézheti vírusos vagy bakteriális fertőző betegség, légúti betegségek, gyulladt sebek, anyagcsere illetve hormonzavarok stb., de túlzott fizikai megterhelés is kiválthat lázas állapotot.

Gyógyítani az alapbetegséget kell, a lázcsillapítás csupán tüneti kezelés.

A testhőmérséklet emelkedésének biológiai háttere:

  • gyorsul a vérkeringés, emelkedik a szívverések száma
  • szaporábbá válik a légzés
  • fokozódik a verejtékezés
  • nő a szervezet víz- és sóvesztesége

Mindezek különösen idősek és gyermekek esetén válhatnak veszélyessé. Ilyenkor a lázat feltétlenül csillapítani kell, de csak lassan fokozatosan, nem kell feltétlenül törekedni a normális testhőmérséklet elérésére.

Elsősegélynyújtási ismeretek: A lázcsillapításA láz csillapítása gyógyszerekkel (tabletták, injekciók) és a test hűtésével (hideg vizes borogatás, hűtőfürdő) történhet. Gyermekek számára elsősorban kúpok és szirupok állnak rendelkezésre. A hideg vizes borogatásnál, priznicnél a törzsre, végtagokra helyezett állott vizes borogatás gyakori cseréjével érhető el a láz csökkentése.

A helyes hűtőfürdő pedig úgy készül, hogy a beteg olyan hőmérsékletű kádnyi vízbe ül bele, melynek hőmérsékletét kellemesnek érzi. Ezt követően lassan, fokozatosan kell hideg csapvízzel lehűteni a vizet. A nagyon magas, 40 fok feletti vagy nem csillapítható, illetve görccsel, tudatzavarral, mellkasi szorítással, szívpanaszokkal járó láz azonnali orvosi segítséget igényel.

Forrás: Dr. Kökény Zoltán: A méhcsípéstől az újraélesztésig

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend