Hirdetés
Előzzük meg a bokaficamot!

Előzzük meg a bokaficamot!

A bokaficamot szenvedett sportolók újabb sérülését előzhetik meg az egyensúlygyakorlatok, állítja egy holland tanulmány.

Hirdetés
Hirdetés

A bokaficam egy gyakori és költséges sérülés. Az Egyesült Államokban kb. 23 000 eset történik naponta, Hollandiában évente 234 000-re becsülik azok számát, akik megrándítják a lábukat, ami 84 millió euró összeggel terheli az egészségügyet. A sportolóknak ráadásul még nagyobb az esélyük arra, hogy az első bokaficamot még a sérülést követő első évben egy újabb is követi.

A British Medical Journal online számában július 10-én jelent meg az amsterdami VU klinika munkatársa, Dr. Willem van Mechelem és kollégáinak cikke. Arról számoltak be, hogy a 8 hetes, felügyelet nélkül otthon végezhető edzésprogram fejleszti az egyensúlyérzéket és a koordinációs képességeket, mely hatékony az újabb sérülés megelőzésében.

Összesen 522 sportolót vizsgáltak (274 férfi és 248 nő), 12-70 közöttieket, akik a tanulmányban való részvétel előtti két hónapban sérültek meg. Mindegyikük részt vett a hagyományos rehabilitáción, a 256 főből álló intervenciós csoport pedig hetente elvégezte a 30 perces egyensúlyfejlesztő gyakorlatsort is, a normál sporttevékenységük bemelegítő szakaszában. A feladatok nehézségi szintje fokozatosan emelkedett.

Az egy éves időszak alatt az intervenciós csoportból kevesebben szenvedtek ismét bokaficamot, mint a kontrollcsoportból (22 % a 33 % ellenében). Az egyensúly-tréninget összefüggésbe hozták az újbóli sérülés kockázatának 35 %-os csökkenésével. Minden kilencedik sportolónál megakadályozta az újabb bokaficamot a gyakorlatsor. Különösen azok esetében bizonyult hatásosnak, akiknek az eredeti sérülését nem látta el orvos.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend