Hirdetés
Elkészült az agy frekvencia-térképe

Elkészült az agy frekvencia-térképe

Az érzékszerveink által észlelt információk feldolgozásáért az agy a felelős, mondhatni, a központi idegrendszer megszűri, amit hallunk. A németországi Max Planck Intézet kutatói majom-modellen elkészítették az agy frekvencia-térképét, azaz nagy vonalakban meghatározták, melyik hangot hol halljuk.

Hirdetés
Hirdetés

Az emberi hallószerv, a belsőfülben található csiga bátran nevezhető remekműnek, hiszen még jelentős háttérzaj esetén is halljuk például beszélgetőpartnerünket. Igaz, ehhez szükség van az agy ún. hallókérgére is, ahová a csiga által érzékelt hangok szétszóródva befutnak.

Az agy érzőkérgeiről hasonló 'térképek' már korábban is készültek, régóta ismert például, hogy agyunk melyik része felelős a bőrből érkező fájdalomingerek érzékeléséért. Az ilyen jellegű vizsgálatokat főleg kísérleti állatokon végzik, és ebből következtetnek az emberi agy hasonló működésére. A német kutatók hiánypótló munkát végeztek el, ugyanis ilyen térkép a hallókéregről még nem készült.

Vizsgálataikhoz makákó majmokon végeztek ún. funkcionális MRI vizsgálatokat. Az agykéreg véráramlás-fokozódásának vizsgálatával összesen 11 különböző agyi részt tudtak elkülöníteni, ami a hallásért felelős. A kutatók azt tapasztalták, hogy amikor egy hang megszólal, mind a 11 területen megfigyelhető aktivitás-fokozódás, természetesen nem azonos mértékben. A kutatók hosszú kísérletsorozatuk végén arra a következtetésre jutottak, hogy három terület elsősorban az egy frekvencián megszólaló elemi hangok felismeréséért felelős, míg a maradék nyolc a komplex hangok esetén lép működésbe.

A hallásromlásért felelős zajok károsíthatják az agy hangfelismerő mintázatét. Szerencsére az emberi halláscsökkenés nem egyszerre érinti az összes frekvenciát, hanem lassú folyamatként halad előre, ezért a pontos frekvencia-térkép ismeretében talán megkísérelhető a halláscsökkenés megállítása.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend