Hirdetés
Elkészült a tabletta, ami a rákot is le fogja győzni?

Elkészült a tabletta, ami a rákot is le fogja győzni?

Az amerikai Yale Egyetem kutatóinak először sikerült mesterséges antitestet létrehozniuk. A szakemberek szerint a felfedezés egy napon a rák és más betegségek legyőzésére is felhasználható lesz.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, hamarosan lehetővé válik, hogy immunrendszerünket kisegítsük egy olyan tabletta bevételével, amelynek hatóanyaga az antitestek működését utánozza. Az antitestek (a jellegzetes Y alakú immunglobulinok) az immunrendszer által termelt fehérjék, amelyek segítségével a szervezet felismeri és elpusztítja (a mozgósított fehérvérsejtek révén) a betolakodó kórokozókat vagy a hibás működésű saját sejteket (ráksejteket), azaz az antigéneket.

Elkészült a tabletta, ami a rákot is le fogja győzni?

A Yale Egyetem kutatóinak első ízben sikerült olyan mesterséges antitesteket szintetizálniuk, amelyek képesek kórokozókhoz kapcsolódni, és mozgósítani ellenük a szervezet immunrendszerét. A kutatók elmondása szerint az általuk létrehozott antitestek szobahőmérsékleten tárolhatók, és új, kényelmes módot kínálnak olyan betegségek kezelésére, amilyen például a rák.

A szintetikus antitesteket kifejlesztő csoport vezetője, David Spiegel, a Yale Egyetem kémikusa azt mondta, hogy a molekulákat ugyanolyan pilulákban be lehet venni, mint a fájdalomcsillapítókat vagy az antibiotikumokat.

A kutatócsoport már sikerrel fel is használta a kifejlesztett molekulákból készített egyik szintetikus antitestet a prosztatarák elleni harcban. A kutatók abban reménykednek, hogy hasonló molekulákat alkalmazni lehet olyan kezelések kifejlesztéséhez, amelyek képesek legyőzni a rák más formáit, a bakteriális fertőzéseket, sőt akár a HIV-et is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend