Hirdetés
Elhunyt a legendás amerikai rockzenész

Elhunyt a legendás amerikai rockzenész

Meghalt Lou Reed amerikai énekes, dalszerző, szövegíró, fotós, a legendás Velvet Underground együttes alapítója - jelentette honlapján a Rolling Stone amerikai zenei magazin.

2013.10.28
Hirdetés
Hirdetés

A 71 évesen elhunyt muzsikus vasárnapi halálának körülményei egyelőre nem ismertek. Köztudott azonban, hogy Reed korábban súlyos alkohol- és drogproblémákkal küzdött. Felesége, Laurie Anderson június elején arról számolt be egy interjúban, hogy férje májátültetésen esett át. Akkor azt mondta, hogy a transzplantáció "megmentette az életét".

Pár nappal később maga a zenész is beszélt egészségi állapotáról, "a modern orvostudomány, fizika és kémia diadalának" nevezve magát, és hangoztatva, hogy nagyobbnak és erősebbnek érzi magát, mint valaha.

Elhunyt a legendás amerikai rockzenész

A májátültetést áprilisban hajtották rajta végre egy clevelandi klinikán.

Lou Reed 1966-ban a Velvet Underground nevű banda egyik társalapítója volt John Cale mellett. Alkoholról, drogról és halálról szóló szerzeményeik sötét, félelmet keltő hangzása és színpadi fellépéseik erősen hatottak az 1970-es és 80-as évek punk, new wave és europop irányzataira.

A rockzenész 1970-ben kilépett a Velvet Undergroundból és sikeres szólókarrierbe kezdett. A sokoldalú Lou Reed több filmben is feltűnt és több fotóalbuma jelent meg.

Reed és Laurie Anderson Magyarországon is fellépett.

Lou Reed nem csak ismert rockzenész, az amerikai költészet egyik megújítójának is tartják, írásait egyetemeken tanítják.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend