Hirdetés
Elérhető közelségben az AIDS-mentes generáció

Elérhető közelségben az AIDS-mentes generáció

December 1. Az AIDS világnapja. Az UNICEF december 5-én hozza nyilvánosságra azt a jelentését, ami először szolgál adatokkal a 2010 óta eltelt időszak eredményeiről az anya-gyermek transzmisszió és az AIDS-beteg gyermekek kezelése területén.

Hirdetés
Hirdetés

Az UNICEF december 5-én hozza nyilvánosságra azt a jelentését, ami először szolgál adatokkal a 2010 óta eltelt időszak eredményeiről az anya-gyermek transzmisszió és az AIDS-beteg gyermekek kezelése területén.

Elérhető közelségben az  AIDS-mentes generáció

Egy AIDS-mentes generáció távoli álomnak tűnt még néhány évvel ezelőtt, most mégis azt mondhatjuk, hogy kézzelfogható közelségbe kerültünk ehhez az álomhoz.Az AIDS-mentes generáció azt jelenti, hogy minden gyermek úgy születik, hogy nem fertőzött HIV vírussal, és nem is kapja el a betegséget 20 éves koráig. Ezen kívül azt is jelenti, hogy azok a gyermekek, akik már megfertőződtek, hozzájutnak azokhoz a szolgáltatásokhoz, ellátásokhoz és kezelésekhez, amelyek biztosítják számára a minőségi életet.

A jelentés főbb megállapításai:

  • 2005 és 2012 között több mint 850.000 szegény országban élő gyermek esetében sikerült megelőzni, hogy a HIV fertőzés az anyáról a gyermekre is átterjedjen. Ez azt is jelenti, hogy az elmúlt időszakban eddig soha nem látott mértékben - 2009 és 2012 között 35%-kal - csökkent a gyermekek között a megbetegedések száma. Ezzel együtt is a szegény országokban élő HIV fertőzött gyermekek közül csak minden harmadik jut hozzá a szükséges kezelésekhez.
  • Az UNICEF jelentése azt is kiemeli, hogy az elért eredmények alapvetően annak köszönhetőek, hogy az AIDS programok középpontjába a nőket állították. Ennek eredményeként egyrészt az anyáról gyermekre terjedést, másrészt a nők HIV fertőzéstől való védettségét sikerült hatékonyabban biztosítani.
  • A jelentés arról is tartalmaz adatot, hogy a 10-19 évesek korosztálya az egyetlen, amiben az AIDS-szel összefüggésbe hozható megbetegedések aránya emelkedést mutatott 2005 és 2012 között.  Emiatt az UNICEF 2020-ig kiemelten kíván foglalkozni ezzel a korosztállyal.

A 2020-ig terjedő időszakban az UNICEF külön figyelmet fordít az AIDS elleni küzdelemre, és arra, hogy elérjük az első AIDS-mentes  generáció célját. Ennek érdekében speciális prevenciós, megelőzési programokkal, valamint az egészségügy, oktatás területére összpontosuló többlet anyagi ráfordításokkal készül az UNICEF, amiről a december 5-én megjelenő jelentés részletesen is számot ad.

Forrás: UNICEF

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend